Kawa Bezkofeinowa Arabica 100% ziarnista

28,31 zł

(28,31 zł szt.)

Brutto
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni : 28,31 zł

Wysyłka: 48h
W magazynie: 229 szt.
Dostawa od: 15,90zł

Waga : 250g
Ilość

Decaf - kawa bezkofeinowa, ziarnista

Choć idea spożywania kawy bezkofeinowej powstała głównie z myślą o osobach z zaleceniami ograniczenia lub wyeliminowania kofeiny ze swojej diety, to kawa bezkofeinowa stanowi świetną alternatywę dla tych, którzy nie szczędzą sobie spożywania klasycznej kawy w ciągu dnia.

 

Kawa bezkofeinowa to źródło cennych dla diety antyoksydantów, przeciwutleniaczy oraz składników odżywczych. Jedna filiżanka kawy bezkofeinowej stanowi 2,4% zalecanego dziennego spożycia magnezu, 4,8% potasu i 2,5% niacyny lub witaminy B3. Jak podają źródła, kawa bezkofeinowa może zmniejszać także ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2, czy nowotworów. Więcej o kawie bezkofeinowej można przeczytać na naszym blogu TUTAJ.

 

Decaf świetnie sprawdzi się w ekspresie automatycznym, ekspresie przelewowym i kawiarce.

 

Metoda zaparzania zależy od indywidualnych preferencji, każda z kaw Tommy Cafe nada się zarówno do tradycyjnych jak i alternatywnych metod zaparzania.

 

Składniki:

100% kawa Arabica ziarnista

 

Wszystkie kawy TOMMY CAFE są świeżo palone. Fabrycznie zamknięty produkt, swoje pełne walory smakowe zachowuje przez dwa lata.

 

Pamiętaj, aby otwartą kawę przechowywać szczelnie zamkniętą, w ciemnym i suchym miejscu.

 

Zalety kawy bezkofeinowej

Kawa bezkofeinowa ziarnista zawiera antyoksydanty i składniki odżywcze więc nie jest takim strasznym diabłem jak ją nieraz robią. W rzeczywistości jest to jedno z największych źródeł przeciwutleniaczy w naszej diecie. Kawa bezkofeinowa zawiera podobne ilości przeciwutleniaczy jak zwykła kawa, chociaż mogą być nawet do 15% niższe. Ta różnica jest najprawdopodobniej spowodowana niewielką utratą przeciwutleniaczy podczas procesu dekofeinizacji. Głównymi przeciwutleniaczami w zwykłej i bezkofeinowej kawie są kwasy hydrocynamonowe i polifenole. Przeciwutleniacze bardzo skutecznie neutralizują reaktywne związki zwane wolnymi rodnikami. Zmniejsza to uszkodzenia oksydacyjne i może pomóc w zapobieganiu chorobom takim jak choroby serca, rak i cukrzyca typu 2. Oprócz antyoksydantów, bezkofeinowy napój zawiera również niewielkie ilości niektórych składników odżywczych. Jedna filiżanka parzonej kawy bezkofeinowej stanowi 2,4% zalecanego dziennego spożycia magnezu, 4,8% potasu i 2,5% niacyny lub witaminy B3. Ponownie, może się wydawać, że nie jest to dużo składników odżywczych, ale ilości szybko się sumują, jeśli pijesz 2-3 (lub więcej) filiżanek kawy dziennie. Kawa ziarnista bezkofeinowa może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2. Może również zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci. Zarówno kawa zwykła, jak i bezkofeinowa wydają się mieć pozytywny wpływ na związany z wiekiem spadku zdolności umysłowych. Badania na komórkach ludzkich pokazują również, że kawa bez kofeiny może chronić neurony w mózgu. Może to pomóc w zapobieganiu rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona.

 

Trochę historii...

Niesamowity jest fakt, że początek kawy bezkofeinowej zapoczątkował wielki poeta Johann Wolfgang von Goethe! Odkrył on bowiem zależność między dużą ilością wypitej kawy w ciągu dnia a bezsennością. Poprosił naukowca: Friedlieb Ferdinand Runge o rozwiazanie swojego problemu. I tak najpierw Rounge odkrył kofeinę a potem proces, który pozwala się jej pozbyć z ziaren.
Zaś pierwszym producentem kawy bezkofeinowej stał się niemiecki kupiec, Ludwig Roselius i jego współpracownicy. W 1903 roku, Ludwig przypadkowo odkrył, że ziarna kawy zanurzone przez długi okres czasu w morskiej wodzie straciły dużą ilość kofeiny, nie tracąc przy tym wielu walorów smakowych, charakterystycznych dla tego napoju.

 

Usuwanie kofeiny z kawy

Istnieje wiele sposobów usuwania kofeiny z ziaren kawy. Większość z nich obejmuje wodę, rozpuszczalniki organiczne lub dwutlenek węgla. W skrócie, surowe ziarna kawy są myte w wodzie z rozpuszczalnikiem do czasu, aż kofeina zostanie wyekstrahowana, a następnie rozpuszczalnik zostanie usunięty. Następnie ziarna te są prażone w specjalnych piecach, mielone, zalewane wodą i gotowe do spożycia. Ziarna są bezkofeinowe ale wartość odżywcza powinna być prawie identyczna jak zwykłej kawy. Co prawda smak i zapach finalnej filiżanki kawy może być nieco łagodniejszy, a kolor ziaren może się zmienić w zależności od zastosowanej metody dekofeinizacji. Suma sumarum, kawa bezkofeinowa w ziarnach będzie bardziej przyjemna dla tych, którzy są wrażliwi na gorzki smak i zapach zwykłej kawy.

Ziarna kawy bezkofeinowej są myte w rozpuszczalnikach, aby usunąć 97% zawartości kofeiny przed prażeniem. Ile kofeiny znajduje się w kawie bezkofeinowej? Kawa ziarnista bezkofeinowa nie jest całkowicie jej pozbawiona, zwykle jest to około 3 mg na filiżankę , jednakże jedno z badań wykazało, że każda filiżanka (180 ml) kawy bezkofeinowej zawierała 0–7 mg kofeiny. Z drugiej strony przeciętna filiżanka zwykłej kawy zawiera około 70–140 mg kofeiny, w zależności od rodzaju kawy, metody przygotowania i wielkości kubka- tym bardziej, że zwykle na jednym kubku kawy dziennie się nie kończy:)

Istnieją 4 najbardziej popularne metody dekofeinizacji:

  •     Ekstrakcja wodą - Swiss Water Method
  •     Ekstrakcja dwutlenkiem węgla w stanie nadkrytycznym
  •     Ekstrakcja rozpuszczalnikami organicznymi -pośrednia
  •     Ekstrakcja rozpuszczalnikami organicznymi -bezpośrednia


Nasza palarnia zdecydowała się na sprzedaż kawy bezkofeinowej ziarnistej wyprodukowanej za pomocą dwutlenku węgla w stanie nadkrytycznym. Jest to dość nowa metoda, na którą patenty mają Niemcy oraz USA. Surowe ziarna kawy wrzucane są do pojemnika zrobionego ze stali nierdzewnej, zamykane są szczelnie i poddane wysokiemu ciśnieniu. Do tak przygotowanych ziaren, kolejno zostaje wtłaczany dwutlenek węgla, który dzięki odpowiedniemu ciśnieniu jest w stanie bezkrytycznym, czyli pomiędzy stanem ciekłym a lotnym. Dzięki temu działa jak rozpuszczalnik i "wyciąga" kofeinę z ziaren kawy, nie ingerując w inne olejki eteryczne i substancje odżywcze ziaren. Z tego pojemnika zwanego naczyniem ekstrakcyjnym, CO2 wraz z kofeiną przenoszone są do komory absorbcyjnej, gdzie dwutlenek z powrotem przechodzi w stan lotny, kofeina się uwalnia w powietrze a CO2 jest gotowy do ponownego użycia.

rodzaj kawy
100% Arabica
ziarnista/mielona
ziarnista
intensywność smaku
4/5
kwasowość
4/5
stopień wypalenia
4/5
Sposób parzenia
rodzaj kawy
100% Arabica
ziarnista/mielona
ziarnista
intensywność smaku
4/5
kwasowość
4/5
stopień wypalenia
4/5
Sposób parzenia

Opinie klientów

Na podstawie recenzji 9
Napisz recenzję !
R. maj 26, 2022

smaczna

Lubię się nią delektować wieczorami.

Małgosia Katowice maj 10, 2022

Bardzo dobra kawa

Bezkofeinowa świetnie się sprawdza popołudniami. Smaczna i aromatyczna

smakoszka mar 24, 2022

bezkofeinowa

Nie tylko dla kobiet w ciąży :) myślę że warto spróbować . Bardzo dobra delikatna i o przyjemnym zapachu kawa. Czemu nie ?

Anna K wrz 15, 2021

Super alternatywa

Próbowałam kaw bezkofeinowych z różnych źródeł, ale dopiero kawa zakupiona od tommy cafe spełniła moje oczekiwania. Delikatna, aromatyczna, smakuje zupełnie jak kawa z kofeiną. Polecam osobom, które piją kilka kawy na dzień, popołudniu można sobie strzelić bezkofeinową bez obawy, że wystąpią problemy z zaśnięciem :)

Rafał F cze 9, 2020

Chyba najlepsza bezkofeinowa na rynku

W mojej ocenie najlepsza bezkofeinowa kawa na rynku, zagościła u mnie na stałe, póki co nie znalazłem lepszej.

Agnieszka Ś. paź 9, 2019

Naprawdę smaczna kawa

Nie spodziewałam się, że kawa bezkofeinowa może być tak pyszna...lepsza niż cztery inne które zamówiłam...i to takie z wyższej półki. Tę zamówiłam, by móc się napić, kiedy wieczorem najdzie mnie ochota na kawę i bez obaw później zasnąć. Obie z córką zachwycałyśmy się jej wspaniałym aromatem.

Agata kwi 12, 2019

delikatna

Bardzo fajna delikatna kawusia:) Polecam wszystkim dziewczynom w ciąży i nie tylko, bo nie czuć różnicy w smaku między normalnymi a tą bezkofeinową.

David kwi 12, 2019

Spoko jest ta kawa

Przez przypadek zamówiłem ta kawę zamiast zwykłej, co było robić, wypiłem. Przyznam, ze byłem sceptycznie nastawiony a tu okazało się, ze jest spoko. jak ktoś potrzebuje to polecam.

Kasia kwi 12, 2019

W końcu dobra kawa!

Ta kawa bezkofeinowa jest super! Żadna zbożowa, smak sie jej nie różni od "normalnej kawy". Dzięki! oby tak dalej!

Zobacz także

3 innych produktów w tej samej kategorii: