Co to jest kawa jasno palona?
Ziarna kawy, kiedy przyjeżdżają do nas ze wszystkich stron świata, są zapakowane w worki jutowe i mają zielono niebieskawe kolory - jako surowe. W tym momencie wkraczają nasi specjaliści od palenia/prażenia kawy i w ich rękach pozostaje los kawy. Wszystkie parametry są ważne, piec, temperatura pieca do którego wkładana jest zielona kawa itp. Standardowo nasze kawy palimy na średnio - mają ładny kolor czekolady mlecznej, pachną delikatnie, nie nachalnie a w smaku są intensywne ale nie gorzkie. Dla fanów prawdziwego, mocnego espresso kawę trzymamy o wiele dłużej w piecu, w tedy kolor ziaren jest bardziej intensywny, prawie czarny, zapach jest mocny, przydymiony a smak wychodzi nie co kwaśniejszy.
Natomiast kawa jasno palona - to ziarna, które nasz roaster - czyli osoba odpowiedzialna za prażenie kawy, wrzuca do pieca na krótki czas, aby ziarna zdążyły ładnie zabarwić się na brązowo ale by wyjąć je z pieca na tyle wcześnie by ich smak po zmieleniu i zalaniu był lekko kwiatowo-cytrusowy. Kawa jasno palona tak na prawdę zagościła w naszych kawiarniach nie dawno. Jest wprost stworzona do wszelkich alternatywnych form parzenia kawy: drip, chemex, ekspresy przelewowe.
Dobrze jest zrobić eksperyment i spróbować jedną kawę np. Papua Nowa Gwinea Sigiri zalać jedną filiżankę średnio upalonej kawy orz jedną jasno upalonej kawy i wybrać tą, która nam bardziej smakuje. Z góry jednak uprzedzamy, że kawa jasno palona nie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych oraz kolbowych. W tych formach najlepiej sprawdzą się średnio lub ciemno palone kawy, gdzie ich smak zmierza ku nutom czekolady, cygara, orzechów. Kawa jasno palona zaś ma nuty zawsze bardzo orzeźwiające, cytrusowe, kwiatowe, idealnie sprawdzą się też do cold brew - czyli metody zaparzania kawy zimną wodą - w porze letniej szczerze polecamy. Wystarczy troszkę grubiej zmielić np 60g kawy i zalać litrem zimnej wody, zakręcić - np w słoiku, i wsadzić na całą noc do lodówki. Rano oddzielić fusy od kawowej esencji i gotowe! Taką esencję możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do 5 dni. Spożywamy tą kawę solo bez dodatków, z lodami, z kostki lodu, z woda gazowaną, mlekiem.. ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Spróbuj choć z samej ciekawości a na pewno zaskoczy Cię to jak kawa, którą zwykle pijesz ma inny smak gdy nie jest potraktowana wrzątkiem. Pamiętajmy, że charakterystyczną goryczkę nadaje właśnie gorąca woda. Jeśli nie lubisz się bawić w Mc Gayvera metodami domowymi, służymy Ci specjalnie do tego celu stworzonymi produktami, które znajdziesz TUTAJ.
Reasumując eksperymentujmy z kawą, pijmy ją na zimno, na ciepło, jasno paloną, średnio palona, z dodatkami lub bez - i znajdźmy swój sposób na nią.