Kawa do:
Kawa towarzyszy nam praktycznie codziennie. Często zaczynamy od niej dzień, to ona wspiera nas w pracy i podróży. Doceniamy jej walory smakowe i zdrowotne – w końcu zawarte w kawie antyoksydanty minimalizują ryzyko choroby Alzheimera, mają znaczenie w profilaktyce nowotworów, przyspieszają metabolizm (a tym samym ułatwiają odchudzanie), a także zwiększają poziom serotoniny (to jeden z najważniejszych neuroprzekaźników w ludzkim mózgu, który odpowiada za samopoczucie).
Czasem nurtuje nas pytanie: jaką kawę wybrać? Aromatyczna kawa jest jednym z naszych ulubionych napojów. Najlepiej smakuje z pięknej filiżanki lub ulubionego kubka, w połączeniu z jedzeniem lub w wersji saute. Mała czarna, (polskie!) espresso, warstwowe latte, mrożona z dodatkiem lodów i bitej śmietany – wariacji jest naprawdę mnóstwo. Kawę uzyskuje się z pestek czerwonych owoców wiecznie zielonych krzewów kawowców, które uprawiane są w strefie międzyzwrotnikowej, głównie Afryki i Ameryki Południowej.
Kawę można pić na wiele sposobów, różne są też metody jej przygotowania. Jaką kawę wybrać, by delektować się jej wyrazistym smakiem i głębią, a także pozytywnym działaniem na organizm?
Można wybrać kawę przygotowywaną w ekspresie ciśnieniowym, przelewowym lub kawiarce. Coraz częściej przygotowuje się też kawę z Aeropressu lub metodami alternatywnymi. Warto wybierać ziarna, a następnie mielić je w domu na prywatny użytek (w młynku czy bezpośrednio w ekspresie). Godna polecania jest m.in. kawa specialty – wyjątkowa, uprawiana bez pestycydów – a także kawy Arabica.
Końcowe odczucia w dużej mierze zależą nie tylko od sposobu parzenia, ale również jakości wykorzystanych ziaren i palarni, z której pochodzą. Warto postawić na palarnię Tommy Cafe, która oferuje kawę pochodzącą z wielu rejonów świata, wyróżniającą się wybornym smakiem. Można zakupić ziarna o różnym poziomie palenia, które w razie życzenia mielone są tuż przed wysyłką do klienta.
Jest 47 produktów.