Kawa Kenia AA TOP mielona
(43,36 zł szt.)
Kawa Kenia TOP AA
Ziarna pochodzące z plantacji regionu Kirinyaga, w pełni oddają urok kenijskiej kawy. Dzięki wulkanicznej glebie oraz górzystemu terenowi regionu, otrzymujemy ziarna łączące zrównoważone, pełne body oraz niepowtarzalne owocowo-kwiatowe nuty.
W miejscowości Muchagara znajduje się plantacja, na której skupuje się kawę z całego regionu. Infrastruktura związana z przetwarzaniem ziaren została wybudowana w 1959 roku. Obecnie prawie 500 członków związku farmerów Baragwi korzysta z urządzeń w Muchagara, celem przygotowania kawy do sprzedaży.
Do czyszczenia ziaren używa się krystalicznie czystej górskiej wody z rzeki Kamweti. Następnie ziarna są suszone w upalnym afrykańskim słońcu na odpowiednio przygotowanych stelażach. Oznaczenie "AA" określa najlepszą dostępną jakość ziarna.
Kraj pochodzenia: Kenia
Region: Muchagara, Kirinyaga District
Gatunek: Arabika, SL34, SL28
Zbiory: listopad - grudzień
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1700 - 1800 m n.p.m.
Profil palenia: średni
Smak: słodkawy, z wyczuwalnymi owocowo-kwiatowymi nutami
Aromat: czekolada, cytrusy, kwiatowy, owoce pestkowe, owoce suszone
Body: pełne
Kwasowość: wysoka
Kenia TOP AA świetnie sprawdzi się w ekspresie przelewowym, aeropressie, chemexie i french pressie.
Metoda zaparzania zależy od indywidualnych preferencji, każda z kaw Tommy Cafe nada się zarówno do tradycyjnych jak i alternatywnych metod zaparzania.
Składniki:
100% kawa Arabica mielona
Wszystkie kawy TOMMY CAFE są świeżo palone, a mielone tuż przed wysyłką. Do wyboru są 4 grubości mielenia, odpowiednią należy wybrać przed dodaniem kawy do koszyka. Aby w pełni cieszyć się świeżością kawy i bogatym aromatem po otwarciu, rekomendujemy jej spożycie w ciągu 4 tygodni. Fabrycznie zamknięty produkt, swoje pełne walory smakowe zachowuje przez dwa lata.
Pamiętaj, aby otwartą kawę zawsze przechowywać szczelnie zamkniętą w ciemnym i suchym miejscu.
Opinie klientów
pyszna
Bardzo dobra wyrazista w smaku kawa Kenia
Bardzo dobra
Najczęściej piję ją z aeropressu lub z kawiarki. Wyraźnie wyczuwalna kwasowość. Dla ludzi nie przepadających za kwasowością może być zbyt duża, dla mnie nadaje tej kawie wyraźny charakter, który osobiście bardzo lubię. Złożóny smak, dający dużo frajdy z odnajdywania nut smakowych. Według mnie to jest najlepsza kawa z działu nie-top!
polecam
Pyszna kawa, dobra do chemexa
idealna
Świetna do chemexa, super do dripa - nie piłem leopszej.