Kawa Kenia AA TOP mielona

Pochodzenie - Kenia
Region - Muchagara, Kirinyaga District
Gatunek - Arabika, SL34, SL28
Zbiory - listopad- grudzie
Pozyskiwanie - na mokro
Wysokość upraw - 1700-1800 m.n.p.m.
Profil palenia - średnie
Smak - nuty moreli, owoców tropikalnych, kwiatów, wiśni, klonu
Aromat - nuty jaśminu, moreli, ziół
Body - pełne
Kwasowość - średnia
Kawa Kenia AA TOP
Kawa świeżo mielona - kawa jest mielona tuż przed wysłaniem zamówienia. Do wyboru są 4 grubości mielenia, odpowiednią należy wybrać przed dodaniem kawy do koszyka.Po zmieleniu, kawa trafia do specjalnego opakowania, z zamknięciem strunowym oraz jednostronnym wentylkiem, aby kawa w nim przechowywana długo utrzymywała swój aromat i odpowiednią wilgotność.
Ziarna pochodzące z plantacji regionu Kirinyaga, w pełni oddają urok kenijskiej kawy. Dzięki wulkanicznej glebie oraz górzystemu terenowi regionu, otrzymujemy ziarna łączące zrównoważone/pełne body oraz niepowtarzalne owocowo-kwiatowe nuty.
W miejscowości Muchagara znajduje się plantacja, na której skupuje się kawę z całego regionu. Infrastruktura związana z przetwarzaniem ziaren została wybudowana w 1959 roku. Obecnie prawie 500 członków związku farmerów Baragwi korzysta z urządzeń w Muchagara, celem przygotowania kawy do sprzedaży.
Do czyszczenia ziaren używa się krystalicznie czystej górskiej wody z rzeki Kamweti. Następnie ziarna są suszone w upalnym afrykańskim słońcu na odpowiedni przygotowanych stelażach.
W tle tętniącej życiem plantacji, widać ośnieżone szczyty gór, tworzące niesamowitą scenerię.
Oznaczenie "AA" określa najlepszą dostępną jakość ziarna.
Krótka charakterystyka: