Kawa Malawi AAA Plus PAMWAMBA 250g mielona

Kawa Malawi AAA PAMWAMBA mielona

Malawi AAA PAMWAMBA
N

27,18 zł

Wysyłka 48h

90% zamówień realizujemy w 24h (dni robocze).

W magazynie 80 szt.

Tutaj wyświetlamy aktualny stan magazynowy danego produktu.

Dostawa 9,90 zł

Wiemy jak ważna jest tania dostawa, dlatego zredukowaliśmy jej koszty do minimum. Przy zakupach za 150 zł dostawa gratis!

  • 250g

- +

Pomoc przy wyborze
produktu

Dostawa gratis
od 150zł

jesteśmy 6 lat
na rynku

Do porównania

 
Opis produktu

Kraj pochodzenia - Malawi 
Region - Namadzi, Southern,Highlands  
Gatunek - Arabika - Catimor, SL 28
Zbiory - maj/październik    
Metoda pozyskiwania - na mokro  
Wysokość upraw - 1200 m.n.p.m

Profil palenia - średnie
Body/cielistość - pełne
Kwasowość - jabłkowa  
Smak - nuty karmelu, czekolady, orzeszków piniowych
Aromat  - kwiatowy, owocowy


Kawa Malawi AAA PAMWAMBA

Kawa świeżo mielona - kawa jest mielona tuż przed wysłaniem zamówienia. Do wyboru są 4 grubości mielenia, odpowiednią należy wybrać przed dodaniem kawy do koszyka.Po zmieleniu, kawa trafia do specjalnego opakowania, z zamknięciem strunowym oraz jednostronnym wentylkiem, aby kawa w nim przechowywana długo utrzymywała swój aromat i odpowiednią wilgotność.

W 1878 roku do Malawi przywieziono sadzonkę pobraną z Królewskich Ogrodów Botanicznych w Edynburgu. Odrobina królewskiej schedy z pewnością nadaje naparowi powstałemu w wyniku parzenia kawy Malawi AAA wyjątkowy, szlachetny smak karmelu i zielonych jabłek.

Plantacje mieszczą się w północnej części kraju na wschód od płaskowyżu Nyika blisko Parku Narodowego, gdzie niegdyś obozował brytyjski lekarz, misjonarz i podróżnik dr. Livingstone. Kawa jest uprawiana w pobliżu miasta Namadzi. Pierwsze kawowce podsadzono w tym regionie w 1980 roku. Krzewy kawowców, składają się głównie z odmian Arabiki Catimor oraz w mniejszym stopniu SL 28. Uprawy znajdują się na piaskowo-gliniastym podłożu czego efektem jest unikatowy smak kawy. Plantacje kawy realizują program wspomagania budowy i utrzymania mieszkań oraz opieki zdrowotnej, edukacji dla pracowników i ich rodzin.

Kawa jest uprawiana głównie w małych gospodarstwach, które sąsiadują z polami uprawnymi lokalnej ludności.

Zbiór owoców kawowca rozpoczyna się o świecie i wczesnym popołudniem zebrane ziarna są poddawane myciu. Mycie i sortowanie odbywa się tego samego dnia. Warto zauważyć, że worki kawy (jak w większości kawy z Malawi) są transportowane przez Mozambik do wysyłki z portu Beira na Oceanie Indyjskim.

Oznaczenie AAA mówi nam o największym rozmiarze ziarna dostępnym w tym regionie.



Krótka charakterystyka:

  • rodzaj kawy: 100% Arabica
  • kawa: mielona
  • intensywność smaku: 3/5
  • kwasowość: 4/5
  • stopień wypalenia: 2/5

Napisz opinię

Kawa Malawi AAA PAMWAMBA mielona
 
Komentarze (1)
2017-11-23
Jedna z ulubionych.

Kawa o bardzo intensywnym gorzkim smaku, kwasowość subiektywnie odczuwalna niska.

  • Czy ten komentarz był dla Ciebie użyteczny?
  • (0) (0)

Napisz swoją opinię!

Zobacz też

W kategorii

Koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Ulubione

Brak produktów

Zobacz ulubione

Oglądane

Produkt dodano do koszyka
Ilość:
Razem:
W koszyku znajduje się: 0 prod. W koszyku znajduje się: 0 prod.
Wysyłka: Do ustalenia
Wartość produktów:
Razem:
Kontynuuj zakupy Idź do koszyka