Kawa Tanzania AA Plus 250g kawa ziarnista

Kawa Tanzania AA Utengule Estate

Kawa Tanzania AA Utengule Estate Peaberry

N

25,30 zł

Wysyłka 48h

90% zamówień realizujemy w 24h (dni robocze).

W magazynie 47 szt.

Tutaj wyświetlamy aktualny stan magazynowy danego produktu.

Dostawa 9,90 zł

Wiemy jak ważna jest tania dostawa, dlatego zredukowaliśmy jej koszty do minimum. Przy zakupach za 150 zł dostawa gratis!

  • 250g
  • 1kg

- +

Pomoc przy wyborze
produktu

Dostawa gratis
od 150zł

jesteśmy 6 lat
na rynku

Do porównania

 
Opis produktu

Pochodzenie - Tanzania

Region - Mbeya (Utengule Coffee Estate)

Gatunek - Arabica

Zbiory - maj-sierpień

Pozyskiwanie - na mokro

Wysokość upraw - 1400 m.n.p.m.

-----------------------------------------------------

Profil palenia -średnie

Smak - nuty owoców, czekolady, wanilii

Aromat - ziemisty, tytoniowy

Body - pełne

Kwasowość - średnia



Tanzańskie plantacje kawy rodzą jedne z najlepszych owoców środkowo-wschodniej Afryki. Charakteryzują się umiarkowaną, wyczuwalną kwasowością i złożonym aromatem.

Utengule to tradycyjna wioska u podnóża wielkiego miasta Mabeya, położona 1400 m.n.p.m. granicząca na północnym wsodzie z Wielkim Rowem Wschodnim. Farma z której pochodzi kawa Tanzania AA Utengule Estate nazywa się tak samo jak wioska. Na początku ubiegłego wieku misjonarze nieprzypadkowo rozpoczęli tam uprawę kawy. Doskonały klimat z ciepłym latem i orzeźwiającą zimą, dobre powulkaniczne gleby oraz sezonowe deszcze sprawiają, że kawa ma doskonałe warunki do wzrostu. Dodatkowo krzewy są nawadniane wodą pochodzącą z niewielkich potoków spływających z okolicznych gór. Tą samą wodę stosuje się podczas procesu oczyszczania kawy. Dzięki tym zabiegom otrzymujemy kawę najwyższej jakości.

W Utengule rosną tradycyjne odmiany Burbonu, który znany jest z delikatnego smaku, pełnego body i idealnej kwasowości. Ze względu na lokalne uwarunkowania klimatyczne, kawa woli rosnąć w bardziej zacienionych miejscach. Zbiory tej kawy wypadają od maja do sierpnia, następnie owoce kawy są przetwarzane na mokro.

Utengule stosuje tradycyjną, afrykańską metodę pozyskiwania kawy zielonej. Jest ona moczona i poddawana naturalnej fermentacji. Następnie jest suszona na słońcu przez 10 dni. Po tym czasie kawa trafia do magazynów na około 6-10 tygodni, aby nabrać odpowiednich właściwości. Kawa w Utengule rośnie w czterech regionach o łącznej powierzchni 150 hektarów. W zależności od pogody, na sezon produkowane jest od 150-280 ton kawy. Pierwsze worki kawy gotowe są do wysyłki już we wrześniu, ostatnie opuszczają wioskę w listopadzie.

  • rodzaj kawy: 100% Arabica
  • kawa: ziarnista
  • intensywność smaku: 3/5
  • kwasowość: 3/5
  • stopień wypalenia: 3/5

Napisz opinię

Kawa Tanzania AA Utengule Estate

Zobacz też

W kategorii

Koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Ulubione

Brak produktów

Zobacz ulubione

Oglądane

Produkt dodano do koszyka
Ilość:
Razem:
W koszyku znajduje się: 0 prod. W koszyku znajduje się: 0 prod.
Wysyłka: Do ustalenia
Wartość produktów:
Razem:
Kontynuuj zakupy Idź do koszyka