Pochodzenie - Tanzania
Region - Mbeya (Utengule Coffee Estate)
Gatunek - Arabica
Zbiory - maj-sierpień
Pozyskiwanie - na mokro
Wysokość upraw - 1400 m.n.p.m.
-----------------------------------------------------
Profil palenia -średnie
Smak - nuty owoców, czekolady, wanilii
Aromat - ziemisty, tytoniowy
Body - pełne
Kwasowość - średnia
Tanzańskie plantacje kawy rodzą jedne z najlepszych owoców środkowo-wschodniej Afryki. Charakteryzują się umiarkowaną, wyczuwalną kwasowością i złożonym aromatem.
Utengule to tradycyjna wioska u podnóża wielkiego miasta Mabeya, położona 1400 m.n.p.m. granicząca na północnym wsodzie z Wielkim Rowem Wschodnim. Farma z której pochodzi kawa Tanzania AA Utengule Estate nazywa się tak samo jak wioska. Na początku ubiegłego wieku misjonarze nieprzypadkowo rozpoczęli tam uprawę kawy. Doskonały klimat z ciepłym latem i orzeźwiającą zimą, dobre powulkaniczne gleby oraz sezonowe deszcze sprawiają, że kawa ma doskonałe warunki do wzrostu. Dodatkowo krzewy są nawadniane wodą pochodzącą z niewielkich potoków spływających z okolicznych gór. Tą samą wodę stosuje się podczas procesu oczyszczania kawy. Dzięki tym zabiegom otrzymujemy kawę najwyższej jakości.
W Utengule rosną tradycyjne odmiany Burbonu, który znany jest z delikatnego smaku, pełnego body i idealnej kwasowości. Ze względu na lokalne uwarunkowania klimatyczne, kawa woli rosnąć w bardziej zacienionych miejscach. Zbiory tej kawy wypadają od maja do sierpnia, następnie owoce kawy są przetwarzane na mokro.
Utengule stosuje tradycyjną, afrykańską metodę pozyskiwania kawy zielonej. Jest ona moczona i poddawana naturalnej fermentacji. Następnie jest suszona na słońcu przez 10 dni. Po tym czasie kawa trafia do magazynów na około 6-10 tygodni, aby nabrać odpowiednich właściwości. Kawa w Utengule rośnie w czterech regionach o łącznej powierzchni 150 hektarów. W zależności od pogody, na sezon produkowane jest od 150-280 ton kawy. Pierwsze worki kawy gotowe są do wysyłki już we wrześniu, ostatnie opuszczają wioskę w listopadzie.
Zdecydowałem się na tą kawę kierując się delikatnym smakiem i nie żałuje. Bardzo smaczna.
Kawa o bardzo interesującym smaku, moim zdaniem z lekko cytrynową nutą, choć muszę dodać, że nie jestem szczególnym znawcą kaw, po prostu lubię je pić. Tą kawę polecam osobom, które lubią eksperymentować ze różnym smakiem kaw. Jest świetna, choć niekoniecznie będzie odpowiadać tym osobom, które nie lubią cytrynowych smaków. Do tej pory też nie lubiłem takich smaków, po tej kawie to się zmieniło:-)