Jeśli lubisz kawę parzoną na zimno, jesteśmy pewni że pokochasz prostotę Hario Mizudashi Coffee Pot. Ten prosty i klasyczny sposób parzenia, wydobywa głęboki smak i bogaty aromat kawy.
Mizudashi to czajnik do zaparzania kawy na zimno. Idealny na długie upalne lata, które mamy dzięki ociepleniu się klimatu.
Parzenie kawy na zimno ( cold brew) staje się coraz bardziej popularne, m.in. dlatego, że kawa przygotowana w ten sposób smakuje zupełnie inaczej niż ta sama kawa przygotowana w tradycyjny sposób. Dzięki temu, że nie jest ona poddana wysokiej temperaturze, zachowuje delikatne związki smakowe, eliminując jednocześnie gorzkie kwasy i oleje, które są wynikiem parzenia w wyższych temperaturach. Wysokiej klasy filtr siatkowy, który posiada Mizudashi, zapewnia klarowność przygotowywanego napoju.
Jak przygotować taka kawę?
- zmiel swoją ulubioną kawę i wsyp ją do sitka ( między 50g - 80g)
- umieść sitko w karafce
- zalej kawę zimną wodą, a następnie delikatnie zamieszaj
- całość wsadź do lodówki (czas jest uzależniony od preferencji od 8h do 12h)
- następnie usuń sitko i ciesz się smakiem pysznej kawy ( z dodatkiem lodu lub innych dodatków).
- Pojemność dzbanka to 1000 ml co pozwala na zrobienie 8 filiżanek kawy.
Jaką kawę polecamy do parzenia na zimno?
Na początek Etiopia Yirgacheffe – odświeżająca i aromatyczna jak żadna inna.
Wykonanie:
Karafka Mizudashi w całości zrobiona jest ze szkła. Wszystkie dodatki są z wysokiej jakości tworzywa sztucznego.