Kawa Kolumbia Excelso 250g mielona

Kawa Kolumbia Excelso EP Medellin mielona

Kawa Kolumbia Excelso EP Medellin
N

23,03 zł

Wysyłka 48h

90% zamówień realizujemy w 24h (dni robocze).

W magazynie 204 szt.

Tutaj wyświetlamy aktualny stan magazynowy danego produktu.

Dostawa 9,90 zł

Wiemy jak ważna jest tania dostawa, dlatego zredukowaliśmy jej koszty do minimum. Przy zakupach za 150 zł dostawa gratis!

  • 250g

- +

Pomoc przy wyborze
produktu

Dostawa gratis
od 150zł

jesteśmy 6 lat
na rynku

Do porównania

 
Opis produktu

Kraj pochodzenia - Kolumbia
Region - Antioquia/Medellin 
Gatunek - Arabika, Typica, Bourbon 
Zbiory - październik/grudzień 
Metoda pozyskiwania - na mokro 
Wysokość upraw - 1100 - 1500 m.n.p.m 

Profil palenia - średnie 
Smak - nuty czekolady 
Aromat - lekko cytrusowy, orzechowy 
Body/cielistość - średnie 
Kwasowość - średnia, żurawinowa



Kawa świeżo mielona - kawa jest mielona tuż przed wysłaniem zamówienia. Do wyboru są 4 grubości mielenia, odpowiednią należy wybrać przed dodaniem kawy do koszyka.

Po zmieleniu, kawa trafia do specjalnego opakowania, z zamknięciem strunowym oraz jednostronnym wentylkiem, aby kawa w nim przechowywana długo utrzymywała swój aromat i odpowiednią wilgotność.



Kawa Kolumbia Excelso EP Medellin 

Kolumbia jest drugim co do wielkości producentem kawy na świecie i największym producentem mytych kaw typu Arabika. Kolumbijska kawa jest dobrze znana ze swojej wysokiej jakości. Około połowa eksportu przypada na Stany Zjednoczone. Kolumbia eksportuje około 12,5 mln worków przy konsumpcji wewnętrznej około 2 milionów worków rocznie.

Kolumbia produkuje tylko myte kawy Arabica w trzech głównych odmianach, określane są przez obszar, w którym są uprawiane. Szczególnym rodzajem jest Excelso; termin jest określeniem klasyfikacji kawy w Kolumbii. Ziarna Excelso są duże, ale nieco mniejsze niż Supremo. Excelso to kawa o przekątnej 15-16 mm. Kawa przed wysyłką jest klasyfikowana według wielkości ziarna. Często zdarza się, że Supremo i Excelso to kawy zbierane z tego samego drzewa, ale są klasyfikowane według jej rozmiaru. 

Antioquia/Medellin jest jednym z większych obszarów uprawy kawy w Kolumbii. EP (Europejskie Przygotowanie) określa, że ​​surowe ziarna kawy są ręcznie sortowane w celu usunięcia uszkodzonych ziaren i ciał obcych.



Krótka charakterystyka:

  • rodzaj kawy: 100% Arabica
  • kawa: mielona
  • intensywność smaku: 3/5
  • kwasowość: 2/5
  • stopień wypalenia: 3/5

Napisz opinię

Kawa Kolumbia Excelso EP Medellin mielona
 
Komentarze (1)
2018-10-15
Wspaniała!

Polecam tę kawę. Wyczuwalny smak czekolady oraz trochę orzechowości. Aromat słodki. Idealna do kaw mlecznych. Czarna nieco kwaskowata. Polecam!

  • Czy ten komentarz był dla Ciebie użyteczny?
  • (0) (0)

Napisz swoją opinię!

Zobacz też

W kategorii

Koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Ulubione

Brak produktów

Zobacz ulubione

Oglądane

Produkt dodano do koszyka
Ilość:
Razem:
W koszyku znajduje się: 0 prod. W koszyku znajduje się: 0 prod.
Wysyłka: Do ustalenia
Wartość produktów:
Razem:
Kontynuuj zakupy Idź do koszyka