Kawa Kolumbia Excelso EP Medellin mielona

29,67 zł

(29,67 zł szt.)

Brutto
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni : 29,67 zł

Wysyłka: 48h
W magazynie: 506 szt.
Dostawa od: 15,90zł

Waga : 250g
Grubość zmielenia : Grubo (chemex, french press)
Ilość

Kawa Kolumbia Excelso

Kolumbia jest drugim co do wielkości producentem kawy na świecie. Kolumbijska kawa jest dobrze znana ze swojej wysokiej jakości. Około połowa eksportu przypada na Stany Zjednoczone. Kolumbia eksportuje około 12,5 mln worków przy konsumpcji wewnętrznej około 2 mln worków rocznie.

 

Kolumbia produkuje tylko myte kawy Arabica w trzech odmianach: Excelso, Supremo oraz Peaberry. Szczególnym rodzajem jest Excelso - termin jest określeniem klasyfikacji kawy w Kolumbii. Ziarna Excelso są duże, ale nieco mniejsze niż Supremo. Excelso to ziarna o przekątnej 15-16 mm. Kawa przed wysyłką jest klasyfikowana według wielkości ziarna. Często zdarza się, że Supremo i Excelso to kawy zbierane z tego samego drzewa, tylko klasyfikowane są według rozmiaru ziarna.
Antioquia/Medellin jest jednym z większych obszarów uprawy kawy w Kolumbii.

 

Kraj pochodzenia: Kolumbia
Region: Antioquia/Medellin
Zbiory: październik/grudzień
Metoda pozyskiwania: na mokro 
Wysokość upraw: 1200 - 2000 m n.p.m.

Profil palenia: średni
Smak: słodkawy, z wyczuwalnymi nutami czekolady
Aromat: czekolada, orzech, cytrusy
Body: średnie
Kwasowość: średnia

 

Kolumbia Excelso świetnie sprawdzi się w ekspresie automatycznym, ekspresie przelewowym, ekspresie ciśnieniowym, aeropressie i french pressie. 

 

Metoda zaparzania zależy od indywidualnych preferencji, każda z kaw Tommy Cafe nada się zarówno do tradycyjnych jak i alternatywnych metod zaparzania.

 

Składniki:

100% kawa Arabica mielona

 

Wszystkie kawy TOMMY CAFE są świeżo palone, a mielone tuż przed wysyłką. Do wyboru są 4 grubości mielenia, odpowiednią należy wybrać przed dodaniem kawy do koszyka. Aby w pełni cieszyć się świeżością kawy i bogatym aromatem po otwarciu, rekomendujemy jej spożycie w ciągu 4 tygodni. Fabrycznie zamknięty produkt, swoje pełne walory smakowe zachowuje przez dwa lata.

 

Pamiętaj, aby otwartą kawę zawsze przechowywać szczelnie zamkniętą w ciemnym i suchym miejscu.

Region/pochodzenie:
Kolumbia
rodzaj kawy
100% Arabica
ziarnista/mielona
mielona
intensywność smaku
3/5
kwasowość
2/5
stopień wypalenia
3/5
Sposób parzenia
Region/pochodzenie:
Kolumbia
rodzaj kawy
100% Arabica
ziarnista/mielona
mielona
intensywność smaku
3/5
kwasowość
2/5
stopień wypalenia
3/5
Sposób parzenia

Opinie klientów

Na podstawie recenzji 3
Napisz recenzję !
Marek L. mar 4, 2021

Na dobry początek

Kawa bardzo neutralna, dobra na początek kawowej drogi jako punkt wyjścia

Maciej K wrz 18, 2019

Bardzo dobra kawa!

Dziś piłem po raz pierwszy, ale zamierzam ją systematycznie kupować. Przyjemny lekko gorzki smak i dość intensywny aromat.

Wojciech D paź 15, 2018

Wspaniała!

Polecam tę kawę. Wyczuwalny smak czekolady oraz trochę orzechowości. Aromat słodki. Idealna do kaw mlecznych. Czarna nieco kwaskowata. Polecam!

5 innych produktów w tej samej kategorii: