Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka

Razem produkty: (brutto)
Dostawa: (brutto) Darmowa wysyłka!
Razem (brutto)

Kawa Kolumbia Supremo

Kraj pochodzenia - Kolumbia

Region - Antioquia/Medellin i inne

Gatunek - Caturra, Typica, Bourbon

Zbiory - wrzesień/grudzień

Metoda pozyskiwania - na mokro

Wysokość upraw - 1200- 2000 m.n.p.m 

----------------------------------------------

Profil palenia - średnie

Smak - słodkie nuty owocowe i czekoladowe

Aromat - owocowo karmelowy

Body/cielistość - średnie 

Kwasowość - niska, karmelowa

cena brutto

23,68 zł

19,89 zł

Oszczędzasz: -16%

  • 250g
  • 500g
  • 1kg

- +

Kawa Kolumbia Supremo 17/18

Kolumbia jest drugim co do wielkości producentem kawy na świecie i największym producentem mytych kaw typu Arabika. Kolumbijska kawa jest dobrze znana ze swojej wysokiej jakości. Około połowa eksportu przypada na Stany Zjednoczone. Kolumbia eksportuje około 12,5 mln worków rocznie przy konsumpcji wewnętrznej około 2 milionów.

Kolumbia produkuje tylko myte kawy Arabica w trzech odmianach: Excelso, Supremo oraz Peaberry.

Kawa Kolumbia Supremo 17/18 tokawa o największych ziarnach wśród kolumbijskich odmian, ziarna mają przekątną od 17-18 mm. Kawa przed wysyłką jest klasyfikowana według wielkości ziarna. Często zdarza się, że Supremo i Excelso to kawy zbierane z tego samego drzewa, ale są klasyfikowane i segregowane według jej rozmiaru. 

Obszary na których uprawiane są ziarna Supremo:

Antioquia - Medellin (18% całkowitej produkcji)
Tolima - Ibague
Caldas - Manizales (29% całkowitej produkcji)
Valle del Cauca - Cali (13% całkowitej produkcji)
Huila - Neiva (5% całkowitej produkcji)
Cauca - Popayán (4% całkowitej produkcji)
Santander - Bucaramanga

Charakterystyczne dla tej kawy są nuty owocowe, czekoladowe, średnie body, czyste i wyważone wykończenie, niska kwasowość, wyczuwalny posmak karmelu.

Napisz swoją opinię

Kawa Kolumbia Supremo

Kawa Kolumbia Supremo

Kraj pochodzenia - Kolumbia

Region - Antioquia/Medellin i inne

Gatunek - Caturra, Typica, Bourbon

Zbiory - wrzesień/grudzień

Metoda pozyskiwania - na mokro

Wysokość upraw - 1200- 2000 m.n.p.m 

----------------------------------------------

Profil palenia - średnie

Smak - słodkie nuty owocowe i czekoladowe

Aromat - owocowo karmelowy

Body/cielistość - średnie 

Kwasowość - niska, karmelowa

Napisz swoją opinię