Kawa Kolumbia Supremo 17/18 mielona

Kraj pochodzenia - Kolumbia
Region - Antioquia/Medellin i inne
Gatunek - Caturra, Typica, Bourbon
Zbiory - wrzesień/grudzień
Metoda pozyskiwania - na mokro
Wysokość upraw - 1200- 2000 m.n.p.m
Profil palenia - średnie
Smak - słodkie nuty owocowe i czekoladowe
Aromat - owocowo karmelowy
Body/cielistość - średnie
Kwasowość - niska, karmelowa
Kawa Kolumbia Supremo 17/18
Kawa świeżo mielona - kawa jest mielona tuż przed wysłaniem zamówienia. Do wyboru są 4 grubości mielenia, odpowiednią należy wybrać przed dodaniem kawy do koszyka.
Po zmieleniu, kawa trafia do specjalnego opakowania, z zamknięciem strunowym oraz jednostronnym wentylkiem, aby kawa w nim przechowywana długo utrzymywała swój aromat i odpowiednią wilgotność.
Kawa Kolumbia Supremo 17/18
Kolumbia jest drugim co do wielkości producentem kawy na świecie i największym producentem mytych kaw typu Arabika. Kolumbijska kawa jest dobrze znana ze swojej wysokiej jakości. Około połowa eksportu przypada na Stany Zjednoczone. Kolumbia eksportuje około 12,5 mln worków rocznie przy konsumpcji wewnętrznej około 2 milionów.
Kolumbia produkuje tylko myte kawy Arabica w trzech odmianach: Excelso, Supremo oraz Peaberry.
Kawa Kolumbia Supremo 17/18 tokawa o największych ziarnach wśród kolumbijskich odmian, ziarna mają przekątną od 17-18 mm. Kawa przed wysyłką jest klasyfikowana według wielkości ziarna. Często zdarza się, że Supremo i Excelso to kawy zbierane z tego samego drzewa, ale są klasyfikowane i segregowane według jej rozmiaru.
Obszary na których uprawiane są ziarna Supremo:
Antioquia - Medellin (18% całkowitej produkcji)
Tolima - Ibague
Caldas - Manizales (29% całkowitej produkcji)
Valle del Cauca - Cali (13% całkowitej produkcji)
Huila - Neiva (5% całkowitej produkcji)
Cauca - Popayán (4% całkowitej produkcji)
Santander - Bucaramanga
Charakterystyczne dla tej kawy są nuty owocowe, czekoladowe, średnie body, czyste i wyważone wykończenie, niska kwasowość, wyczuwalny posmak karmelu.
Krótka charakterystyka: