Kawa Papua Nowa Gwinea mielona

31,06 zł

(31,06 zł szt.)

Brutto
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni : 31,06 zł

Wysyłka: 48h
W magazynie: 506 szt.
Dostawa od: 15,90zł

Waga : 250g
Grubość zmielenia : Grubo (chemex, french press)
Ilość

Kawa Papua Nowa Gwinea AX

Kawa z Papui-Nowej Gwinei w większości produkowana jest przez małe wioski oraz farmy. Typowy ogród kawowy składa się od 20 do 600 krzewów i drzew. Plantatorzy nie używają pestycydów, a jako nawóz stosują ścięte gałęzie i liście kawowca. Większe plantacje grupują mniejszych producentów, co zapewnia pracę lokalnej ludności.


Plantacja Sigiri położona w dolinie Wahgi w Western Highlands, powstała w latach 50. ubiegłego stulenia. Od ponad 20 lat, ziarna pochodzące z tej plantacji znajdują się w światowej czołówce kaw gourmet.

Kluczem do sukcesu jest wysoka standaryzacja procesu nasadzeń, uprawy i późniejszej obróbki. Owoce kawowca są zbierane ręcznie oraz sprawdzane pod względem jednolitości, co gwarantuje odpowiedni balans cukrów i innych związków występujących w owocu oraz ziarnie. Następnie wybrane owoce są rozłupywane i myte tego samego dnia.

Sekret smaku arabiki z plantacji Sigiri, kryje się w procesie mycia zielonych ziaren, polegającym na pozostawieniu ich w kąpieli wodnej na 24 godziny. Następnie ziarna są suszone na słońcu i kolejny raz poddawane selekcji oraz ręcznemu sortowaniu, by ostatecznie trafić do jutowych worków.

 

Symbol AA odnosi się do wielkości ziaren. Ziarna AA są to wysokiej jakości ziarna, większe od innych ziaren. Rozmiar ziarna wiąże się z bogactwem smaków, jakie możemy odkryć w kawie.

 

Kraj pochodzenia: Papua Nowa Gwinea
Region: Sigiri
Gatunek: Arabika, Typica
Zbiory: kwiecień - wrzesień
Metoda pozyskiwania: na mokro 
Wysokość upraw: 1500 m n.p.m.

Profil palenia: średni
Smak: słodkawy, z wyczuwalnymi owocowymi i korzennymi nutami
Aromat: karmel, cytrusy, korzenny, pikantny, kwiatowy, owoce tropikalne
Body: umiarkowane
Kwasowość: średnia

 

Składniki:

100% kawa Arabica mielona

 

Papua Nowa Gwinea świetnie sprawdzi się w ekspresie automatycznym, ekspresie przelewowym, kawiarce, aeropressie i french pressie.

 

Metoda zaparzania zależy od indywidualnych preferencji, każda z kaw Tommy Cafe nada się zarówno do tradycyjnych jak i alternatywnych metod zaparzania.

 

Wszystkie kawy TOMMY CAFE są świeżo palone, a mielone tuż przed wysyłką. Do wyboru są 4 grubości mielenia, odpowiednią należy wybrać przed dodaniem kawy do koszyka. Aby w pełni cieszyć się świeżością kawy i bogatym aromatem po otwarciu, rekomendujemy jej spożycie w ciągu 4 tygodni. Fabrycznie zamknięty produkt, swoje pełne walory smakowe zachowuje przez dwa lata.

 

Pamiętaj, aby otwartą kawę zawsze przechowywać szczelnie zamkniętą w ciemnym i suchym miejscu.

Region/pochodzenie:
Papua Nowa Gwinea
rodzaj kawy
100% Arabica
ziarnista/mielona
mielona
intensywność smaku
3/5
kwasowość
3/5
stopień wypalenia
3/5
Sposób parzenia
Region/pochodzenie:
Papua Nowa Gwinea
rodzaj kawy
100% Arabica
ziarnista/mielona
mielona
intensywność smaku
3/5
kwasowość
3/5
stopień wypalenia
3/5
Sposób parzenia

Opinie klientów

Na podstawie recenzji 1
Napisz recenzję !
Nela z Gliwic lut 19, 2021

łał papua

Mam kilka swoich ulubieńców - ale ta kawa z przelewówki wymiata. Delikatna, subtelna ale przy tym dość intensywna.

1 inny produkt w tej samej kategorii: