Kawa Indie Monsooned Malabar AA 250g mielona

Kawa Indie Monsooned Malabar AA mielona

Kawa Indie Monsooned Malabar AA mielona
N

24,26 zł

Wysyłka 48h

90% zamówień realizujemy w 24h (dni robocze).

W magazynie 144 szt.

Tutaj wyświetlamy aktualny stan magazynowy danego produktu.

Dostawa 9,90 zł

Wiemy jak ważna jest tania dostawa, dlatego zredukowaliśmy jej koszty do minimum. Przy zakupach za 150 zł dostawa gratis!

  • 250g

- +

Pomoc przy wyborze
produktu

Dostawa gratis
od 150zł

jesteśmy 6 lat
na rynku

Do porównania

 
Opis produktu
Kraj pochodzenia - Indie

Region - Karnataka, Western Ghats

Gatunek - Arabika, Catimor

Zbiory - Pańdziernik-Luty

Metoda pozyskiwania - na mokro

Wysokość upraw - 1100-1200 m.n.p.m.

Profil palenia -średnie

Smak - czekolady, przypraw, prażonych orzechów

Aromat - wyczuwalne nuty karmelu, tytoniu, dymu

Body - umiarkowane

Kwasowość - niska



Kawa Indie Monsooned Malabar AA mielona

Kawa świeżo mielona - kawa jest mielona tuż przed wysłaniem zamówienia. Do wyboru są 4 grubości mielenia, odpowiednią należy wybrać przed dodaniem kawy do koszyka. Po zmieleniu, kawa trafia do specjalnego opakowania, z zamknięciem strunowym oraz jednostronnym wentylkiem, aby kawa w nim przechowywana długo utrzymywała swój aromat i odpowiednią wilgotność.

Pierwsze komercyjne plantacje kawy założyli w Indiach Brytyjczycy w 1840 roku. Tropikalny klimat, wysokie słoneczne stoki, duże ilości opadów oraz gleba bogata w składniki mineralne, tworzą idealne miejsce do uprawy kawowców. Dziś Indie zajmują piąte miejsce w rankingu największych producentów kawy za Brazylią, Kolumbią, Meksykiem i Etiopią. Kolor, kształt i wielkość ziaren, jak również ich aromat i smak są wyniki specjalnego przetwarzania po zakończonych zbiorach.

Indyjska kawa w połowie XIX wieku była wysyłana do Europy na drewnianych żaglowcach. Podróż trwała od czterech do sześciu miesięcy, gdyż statki musiały opłynąć Przylądek Dobrej Nadziei przed dotarciem do miejsca przeznaczenia. Ziarna przechowywano pod pokładem, poniżej linii wody w wilgotnym otoczeniu, co powodowało zmianę chemiczną składu ziaren. Gdy kawa dotarła do Europy, kolor ziaren zmienił z jasnozielonego na bladozłoty. Powyższy proces nazwano "Monsumowaniem", gdyż obecnie zebrane ziarna wystawia się na działanie deszczów monsunowych, celem odtworzenia pierwotnego smaku ziaren. Proces trwa od 12-16 tygodni i w jego rezultacie zielone ziarna zwiększają swoją objętość, tracą masę i uzyskują jasnobrązowy kolor.




Krótka charakterystyka:

  • rodzaj kawy: 100% Arabica
  • kawa: mielona
  • intensywność smaku: 3/5
  • kwasowość: 1/5
  • stopień wypalenia: 3/5

Napisz opinię

Kawa Indie Monsooned Malabar AA mielona

Zobacz też

W kategorii

Koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Ulubione

Brak produktów

Zobacz ulubione

Oglądane

Produkt dodano do koszyka
Ilość:
Razem:
W koszyku znajduje się: 0 prod. W koszyku znajduje się: 0 prod.
Wysyłka: Do ustalenia
Wartość produktów:
Razem:
Kontynuuj zakupy Idź do koszyka