

(124,00 zł kg)
Robusta India Cherry AA to pierwszy gatunek robusty w naszym sklepie. Początkowo robustę dodawaliśmy tylko jako dodatek do naszych mieszanek kawowych: Silver Blend i Gold Blend. Na prośbę naszych klientów oraz ze względu na niepowtarzalne właściwości robusty, chcielibyśmy zaproponować jedną z najlepszych kaw w tym gatunku: Robusta India Cherry AA.
Jest to wyśmienita kawa odznaczająca się łagodną kwasowością oraz charakterystycznym, ostrzejszym aromatem. Główne różnice pomiędzy robustą i arabiką polegają na tym, iż robusta zawiera dwa razy więcej kofeiny niż arabika. Ponadto, robusta charakteryzuje się mocnym naparem z nutą kwasowości i lekką goryczką o ostrym, pikantnym smaku. W związku z tym, bardzo często wykorzystywana jest do komponowania mocniejszych mieszanek kaw. Doskonale nadaje się do sporządzenia mocnego porannego espresso w ekspresie ciśnieniowym.
Robusta rośnie na równinach i na niższych wysokościach (400-600 m n.p.m.) niż arabika. Jest bardziej wytrzymała na suszę i choroby, jednak bardziej podatna na przemarznięcia. Z kolei Arabika wymaga więcej troski i staranności w uprawie, odwdzięczając się bogatszym, bardziej złożonym smakiem i różnorodnością aromatów.
Oznaczenie AA, podobnie jak w przypadku arabik, oznacza wysokiej jakości ziarna. Robusta India Cherry AA to kawa o starannie dobranych i regularnych ziarnach, bez uszczerbków - najlepsza w swojej klasie.
Więcej o kawach z AZJI przeczytasz TUTAJ .
Składniki:
100% kawa Robusta mielona
Wszystkie kawy TOMMY CAFE są świeżo palone, a mielone tuż przed wysyłką. Aby w pełni cieszyć się świeżością kawy i bogatym aromatem po otwarciu, rekomendujemy jej spożycie w ciągu 4 tygodni. Fabrycznie zamknięty produkt, swoje pełne walory smakowe zachowuje przez dwa lata.
Pamiętaj, aby otwartą kawę zawsze przechowywać szczelnie zamkniętą w ciemnym i suchym miejscu.
Jak potrzebuję kopa to jest mega moc, a jak chcę jeszcze kawę dla towarzystwa później wypić to mieszam z arabiką np. tą z peru i tommycafe blend gotowy - prawie kawowe DIY :)