Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka

Razem produkty: (brutto)
Dostawa: (brutto) Darmowa wysyłka!
Razem (brutto)
Strona główna > Kawa>Kawa Arabica>Ziarnista>Azja i Oceania>Kawa Indonezja Sumatra Lintong

Kawa Indonezja Sumatra Lintong

Kraj pochodzenia - Azja

Region - jeziora Toba, północno-zachodnia Sumatra

Gatunek - Ateng, Bergendal

Zbiory - Czerwiec-Grudzień

Metoda pozyskiwania - Na sucho, Gling Basah

Wysokość upraw - 1500-1800 m.n.p.m.

-----------------------------------------------------

Profil palenia - średnie

Smak - owoce, zioła, gorzka czekolada

Aromat - kwiatowy, miękki tytoń

Body - średnie

Kwasowość - jasna

cena brutto

31,00 zł

  • 250g
  • 500g
  • 1kg

- +

Kawa z wyspy Sumatra

 

Kawy sumatrzańskie prezentują jeden z najbardziej uderzających i rozpoznawanych profili w świecie kawowym; gorzka czekolada, przyprawy, owoce tropikalne. Podczas gdy najbardziej znane są kawy Mandheling i Gayo, mniej znany jest Lintong, który bierze swoją nazwę z regionu w którym jest uprawiany - dystrykt Lintongnihuta. Region ten leży na południowy-zachód od jeziora Toba, jednego z najgłębszych na świecie zbiorników wodnych. Ziemia w tym regionie wzrasta do wysokiego płaskowyżu, zapewniającego odpowiednią wysokość do uprawy Arabiki.

 

Metoda pozyskania kawy - Gling Basah

Unikalna metoda zastosowana w produkcji kawy Indonezja Sumatra Lintong zapewnia bardzo pełne ciało o skoncentrowanym smaku, przyozdobione niuansami przypraw i pikantnym wykończeniem. Giling Basah -bo o niej mowa- to nazwa tradycyjnego procesu sumatrzańskiego łączącego metodę mokrą oraz suchą. Polega ona na oddzieleniu skórki pergaminowej od ziarna już przy 50% zawartości wilgoci w ziarnie - dla porównania większość innych procesów odkłada ten proces do momentu aż wilgotność jest na poziomie 10-12%. Ten unikalny proces daje charakterystyczny profil smakowy - czyli niska kwasowość i bogactwo, które utrzymuje się na grzbiecie podniebienia i nadaje owocom kawowca ciemniejszy odcień. Nuty czekolady zostają w ustach już na sam koniec degustacji.

 Charakterystyka kawy Indonezja Sumatra Lintong

Owoce kawowców kawy Indonezja Sumatra Lintong są trzykrotnie przebierane metodą ręczną, co daje pewność, że wszystkie ziarna są dobrej jakości, dojrzałe i zapewniają spójność profilu smakowego. Wysokiej jakości Lintongi odróżniają się od innych kaw z Sumatry czystym smakiem i jaśniejszą kwasowością. W przeciwieństwie do Mandheling, Lintongi mają średnie ciało  ale zachowują nuty ciemnej czekolady i świeżej ziemi. Dlatego wszystkim fanom kawy Indonezja Sumatra Mandheling polecamy spróbować Sumatry Lintong aby przekonali się jak kawa z tego samego kraju może zaskoczyć smakiem.

 

Giling Basah – geneza tradycji

Napisz swoją opinię

Kawa Indonezja Sumatra Lintong

Kawa Indonezja Sumatra Lintong

Kraj pochodzenia - Azja

Region - jeziora Toba, północno-zachodnia Sumatra

Gatunek - Ateng, Bergendal

Zbiory - Czerwiec-Grudzień

Metoda pozyskiwania - Na sucho, Gling Basah

Wysokość upraw - 1500-1800 m.n.p.m.

-----------------------------------------------------

Profil palenia - średnie

Smak - owoce, zioła, gorzka czekolada

Aromat - kwiatowy, miękki tytoń

Body - średnie

Kwasowość - jasna

Napisz swoją opinię