Propozycja przepisu dla wszystkich tych, którzy uwielbiają zapach kawy rozchodzący się po domu, a kawowe desery to ich ulubione słodkości. Przedstawiamy prosty przepis na chlebek kawowy, który pokochają nawet największe niejadki. Ciasto idealnie sprawdzi się w połączeniu z kakao, kawą oraz bananami.
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 120 g masła
- 2 duże jajka
- 100 ml kawy Momento Tre Caffe
- 200 g brązowego cukru
- 290 g mąki pszennej typ. 450
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka zmielonej kawy Momento Tre Caffe
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sól
- 50 g migdałów
- 60 g czekolady deserowej
- 1 banan
Sposób przygotowania:
- Formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Zaparz kawę MomentoTre Caffe.
- Banany obierz i rozgnieć widelcem. Dodaj do nich rozpuszczone masło, kawę oraz cukier i jajka.
- Posiekaj czekoladę i migdały, mogą pozostać większe kawałki. W drugiej misce wymieszaj wszystkie pozostałe suche składniki. Połącz je z masą bananową i wymieszaj, na koniec dodaj posiekane migdały i czekoladę.
- Przelej masę do przygotowanej formy. Na wierzchu możesz ułożyć kawałki dodatkowego banana.
- Piecz ciasto w temp. 175°C przez około 40-45 minut.
Wskazówka: Do ciasta możesz dodać inne ulubione orzechy lub wiórki kokosowe.