Latte art dla początkujących, czyli jak zrobić wzorki na kawie?
   2021-04-18 22:00:00     KAWA

Picie kawy już dawno przestało być zwyczajną czynnością dnia codziennego. Naturalnie przerodziło się w przyjemny rytuał, który z czasem awansował również do miana przeżycia artystycznego. To wszystko za sprawą wzorów na spienionym mleku, nienachalnie zdobiących kawową ucztę. Sprawdź, jak stać się domowym baristą-artystą i samodzielnie stworzyć dzieło o nazwie latte art.

Latte art – nieszablonowo o kawie

Latte art z powodzeniem można nazwać mleczną kawą z fantazją. To nic innego, jak niespieszna propozycja dla wymagających jakości i równocześnie oczekujących spektakularnych efektów. Podstawą całego artystycznego przedsięwzięcia jest wybór odpowiedniej, wysokiej jakości kawy espresso, jak np. kawa espresso gold blend, a przede wszystkim mleczna chmurka o idealnej sprężystej konsystencji, leniwie spoczywająca na kofeinowym napoju. Dopiero sprostanie tym dwóm wstępnym wymaganiom pozwala harmonijnie przejść do sztuki zdobienia aromatycznego napoju.

O tym, jak prawidłowo spienić mleko do latte art, napisano wiele. By jednak móc pochwalić się zręcznością w procedurze spieniania, trzeba trzymać się kilku kluczowych zasad. Otrzymanie idealnej konsystencji, balansującej między solidną zwartością a puchową sprężystością, możliwe jest dzięki odpowiednio długiemu i intensywnemu procesowi spieniania.

Latte art to propozycja także amatorów roślinnych zamienników mleka krowiego. Wachlarz wegańskich dodatków do kawy jest równie bogaty, jak ten tradycyjny i potrafi znakomicie zrównoważyć charakterystyczną goryczkę małej czarnej. Stanowi równie dobrą bazę do powstawania małych arcydzieł na mlecznobiałej chmurce. Należy jednak pamiętać, że nie każdy napój roślinny nadaje się do spieniania.

Wzorek wieńczy kawowe dzieło

Wśród najpopularniejszych ornamentów kawowych króluje serce, liść i rozeta. Jak jednak wykonać wzorek na kawie, by zdobił, a nie szpecił? Służą do tego własna wyobraźnia wspomagana kilkoma trikami. Choć dziś odbywają się Mistrzostwa Latte Art, a sztuka tworzenia wzorów na powierzchni kawy stała się dyscypliną sportową, to z powodzeniem można zupełnie hobbystycznie wykonać zdobienia we własnym domowym kawowym zaciszu.

źródło: shutterstock.com

Techniki wykonywania latte art

Jedną z dwóch podstawowych technik jest free-pouring, czyli lanie mleka bezpośrednio z dzbanka. Zręczne poczynania baristy oparte na manipulowaniu odległością od filiżanki, ruchami nadgarstka, czy szybkością czynności sprawiają, że naszym oczom ukaże się serce, liść, czy rozeta idealnie symetryczne, precyzyjne i z wystarczająco kontrastującą obwódką.

Wyższym poziomem specjalizacji w zdobieniu kawy jest druga z technik, czyli etching, wykorzystująca drobne akcesoria, takie jak rysiki czy patyczki, by tworzyć skomplikowane ornamenty. Jak ozdobić mleczną piankę kształtem serca? Wystarczy, że energicznym ruchem, z dużej wysokości dopełnisz spienionym mlekiem filiżankę wypełnioną w ⅓ kawą. To sprawi, że czarny napój niejako wbije się pod powierzchnię kawy i nada piance brązowawego koloru. Następnie tuż przy brzegu filiżanki, łagodnie i powoli kołysząc dzbankiem na boki, utwórz biały kleks na środku, podnieś dzbanek i jednym wprawnym, ale zdecydowanym ruchem, przetnij harmonijny wzór, formując kształt serca. Jeśli wolisz bezpieczne rozwiązania, umieść białe sprężyste piankowe koło w centralnej części filiżanki, a następnie za pomocą zwykłej wykałaczki, ruchem przecinającym, uformuj brzegi serduszka. To najprostsza z metod, szczególnie dla debiutantów, którym daleko do wprawnego operowania parametrami dzbanka ze spienionym mlekiem.

Twórcze podejście do rytuału kawowego jest nie tylko kwestią wyobraźni, ale wymaga również znajomości technik. Tylko praktyka i ilość poczynionych prób jest w stanie uczynić z ornamentowego rzemieślnika prawdziwego kawowego artystę. Powodzenia!

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze