Beza z kremem kawowym
   2021-04-20 22:00:00     PRZEPISY

Beza z kawowym kremem to propozycja, która z pewnością przypadnie do gustu fanom słodkich deserów. Kawowy krem świetnie równoważy się ze słodką bezą, dlatego takie połączenie idealnie sprawdzi się podczas wielu wyjątkowych okazji. Obiecujemy, że Ty i Twoi goście nie będziecie mogli oderwać się od jedzenia!

Składniki na bezę:

  • 4 białka jaj
  • 1 łyżka skrob ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 240 g drobnego cukru do wypieków

Składniki na krem:

  • 80 ml espresso Esenza Tre Caffe
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 200 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki 30 % tł.
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 250 g borówek

Sposób przygotowania

  1. Białka ubij, dodając stopniowo cukier puder. Gdy beza będzie już lśniąca i sztywna, dodaj łyżkę skrobi oraz sok z cytryny i delikatnie wymieszaj.
  2. Przygotuj 3 blachy wyłożone papierem do pieczenia, na każdym z nich wyłóż bezę i wyrównaj blaty. Włóż wszystkie 3 blachy do piekarnika nagrzanego na 150°C z termoobiegiem.
  3. Następnie zmień od razu temperaturę na 100°C. Piecz przez 90 minut. Podczas pieczenia zmień kolejność blach, aby wszystkie równomiernie się wysuszyły. Po upieczeniu pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  4. Gdy blaty wystygną, przygotuj krem. Dwie łyżeczki żelatyny zalej ciepłą kawą i odstaw.
  5. Serek mascarpone, wraz ze śmietanką i cukrem pudrem ubij. Podgrzej do rozpuszczenia kawę z żelatyną, ale pilnuj, by jej nie zagotować. Gdy lekko przestygnie, dolej ją stopniowo w trakcie ubijania kremu.
  6. Na koniec dodaj kakao. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij nim wystudzone blaty ciasta. Dodatkowo do każdej warstwy dodaj świeże borówki.   

Wskazówka: W zależności od sezonu możesz wybierać owoce – w lecie świeże maliny i truskawki, w zimie mogą to być owoce egzotyczne lub z puszki.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze