Beza z kawowym kremem to propozycja, która z pewnością przypadnie do gustu fanom słodkich deserów. Kawowy krem świetnie równoważy się ze słodką bezą, dlatego takie połączenie idealnie sprawdzi się podczas wielu wyjątkowych okazji. Obiecujemy, że Ty i Twoi goście nie będziecie mogli oderwać się od jedzenia!
Składniki na bezę:
- 4 białka jaj
- 1 łyżka skrob ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 240 g drobnego cukru do wypieków
Składniki na krem:
- 80 ml espresso Esenza Tre Caffe
- 2 łyżeczki żelatyny
- 200 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki 30 % tł.
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka kakao
- 250 g borówek
Sposób przygotowania
- Białka ubij, dodając stopniowo cukier puder. Gdy beza będzie już lśniąca i sztywna, dodaj łyżkę skrobi oraz sok z cytryny i delikatnie wymieszaj.
- Przygotuj 3 blachy wyłożone papierem do pieczenia, na każdym z nich wyłóż bezę i wyrównaj blaty. Włóż wszystkie 3 blachy do piekarnika nagrzanego na 150°C z termoobiegiem.
- Następnie zmień od razu temperaturę na 100°C. Piecz przez 90 minut. Podczas pieczenia zmień kolejność blach, aby wszystkie równomiernie się wysuszyły. Po upieczeniu pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
- Gdy blaty wystygną, przygotuj krem. Dwie łyżeczki żelatyny zalej ciepłą kawą i odstaw.
- Serek mascarpone, wraz ze śmietanką i cukrem pudrem ubij. Podgrzej do rozpuszczenia kawę z żelatyną, ale pilnuj, by jej nie zagotować. Gdy lekko przestygnie, dolej ją stopniowo w trakcie ubijania kremu.
- Na koniec dodaj kakao. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij nim wystudzone blaty ciasta. Dodatkowo do każdej warstwy dodaj świeże borówki.
Wskazówka: W zależności od sezonu możesz wybierać owoce – w lecie świeże maliny i truskawki, w zimie mogą to być owoce egzotyczne lub z puszki.