Rolada kawowa
   2021-04-27 22:00:00     PRZEPISY

Sam zapach kawy to element poranka w wielu polskich domach. Zamiast napoju warto przygotować deser, wykorzystując do tego właśnie kawę. Rolada o saku małej czarnej nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim fantastycznie smakuje.

Składniki na ciasto:

Składniki na krem:

  • 80 ml espresso
  • 10 g kakao
  • 180 g miękkiego masła
  • 300 g cukru pudru
  • 250 ml śmietanki 36 % tł.

Sposób przygotowania

  1. Jajka i cukier ubij na puszystą pianę. Przesiej mąkę wymieszaną z kawą i delikatnie wmieszaj.
  2. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 30x25 cm. Piecz przez około 9-11 minut w 180°C. Po wyjęciu z piekarnika wyjmij i połóż na przygotowanej wcześniej bawełnianej ściereczce.
  3. Oderwij papier do pieczenia i zroluj ciasto, owijając ściereczką. Pozostaw do wystygnięcia.     
  4. Ubij śmietankę na sztywno. Świeżo zaparzoną kawę wymieszaj z kakao oraz trzema łyżkami cukru pudru.
  5. Miękkie masło utrzyj na puszystą jasną masę, a następnie stopniowo ucieraj, dodając cukier puder.
  6. Dodaj do masy maślanej wystudzoną mieszankę z kawą. Do kremu dodawaj stopniowo ubitą śmietankę.
  7. Kremem wypełnij roladę. Zawiń papierem do pieczenia i włóż do lodówki do schłodzenia.
  8. Gdy krem stężeje, udekoruj wierzch pozostałą częścią. Ponowne włóż do schłodzenia, najlepiej na kilka godzin. Przed podaniem posyp wierzch kakao.

Wskazówka: Wierzch ciasta możesz udekorować świeżymi owocami lub kawałkami czekolady.   

deser kawowy

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze