Rolada kawowa
2021-04-27 22:00:00
PRZEPISY

Sam zapach kawy to element poranka w wielu polskich domach. Zamiast napoju warto przygotować deser, wykorzystując do tego właśnie kawę. Rolada o saku małej czarnej nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim fantastycznie smakuje.
Składniki na ciasto:
- 4 jajka (L)
- 115 g cukru
- 5 g kawy Kuba Serrano Superior Tommy Cafe
- 110 g mąki
Składniki na krem:
- 80 ml espresso
- 10 g kakao
- 180 g miękkiego masła
- 300 g cukru pudru
- 250 ml śmietanki 36 % tł.
Sposób przygotowania
- Jajka i cukier ubij na puszystą pianę. Przesiej mąkę wymieszaną z kawą i delikatnie wmieszaj.
- Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 30x25 cm. Piecz przez około 9-11 minut w 180°C. Po wyjęciu z piekarnika wyjmij i połóż na przygotowanej wcześniej bawełnianej ściereczce.
- Oderwij papier do pieczenia i zroluj ciasto, owijając ściereczką. Pozostaw do wystygnięcia.
- Ubij śmietankę na sztywno. Świeżo zaparzoną kawę wymieszaj z kakao oraz trzema łyżkami cukru pudru.
- Miękkie masło utrzyj na puszystą jasną masę, a następnie stopniowo ucieraj, dodając cukier puder.
- Dodaj do masy maślanej wystudzoną mieszankę z kawą. Do kremu dodawaj stopniowo ubitą śmietankę.
- Kremem wypełnij roladę. Zawiń papierem do pieczenia i włóż do lodówki do schłodzenia.
- Gdy krem stężeje, udekoruj wierzch pozostałą częścią. Ponowne włóż do schłodzenia, najlepiej na kilka godzin. Przed podaniem posyp wierzch kakao.
Wskazówka: Wierzch ciasta możesz udekorować świeżymi owocami lub kawałkami czekolady.