Wegańskie lody o smaku kawy
   2021-05-11 22:00:00     PRZEPISY

Deser, który idealnie chłodzi oraz daje moc do działania! To wszystko dzięki dwóm składnikom – kawie espresso i czekoladzie. Lody domowej roboty są znacznie zdrowsze, nie zawierają dodatków chemicznych i można przyrządzić je naprawdę w smacznej wersji. Do przygotowania tego przepisu wykorzystamy pyszną kawę Tre Caffe Intenso oraz składniki roślinne, które sprawią, że deser będzie świetną propozycją również dla wegan i osób unikających laktozy.

 Składniki:

  • 160 ml espresso Intenso Tre Caffe
  • 150 g orzechów nerkowca
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 60 g czekolady wegańskiej

Sposób przygotowania    

  1. Orzechy nerkowca zalej wodą i odstaw na całą noc do namoczenia. Następnego dnia odsącz je z wody i wsyp do blendera.
  2. Zaparz 160 ml espresso Intenso Tre Cafe. Dodaj do orzechów i zblenduj.
  3. Następnie wlej mleko kokosowe oraz ekstrakt z wanilii, dodaj do smaku syrop z agawy lub inny ulubiony słód.
  4. Na koniec dosyp posiekaną czekoladę. Wymieszaj i włóż do lodówki, mieszając co jakiś czas. Przełóż do pojemnika i włóż do zamrażarki.

Wskazówka: Możesz użyć maszynki do lodów, jeśli ją posiadasz. Wówczas lody będą miały lżejszą konsystencję. 

lody kawowe w wafelku

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze