
Deser, który idealnie chłodzi oraz daje moc do działania! To wszystko dzięki dwóm składnikom – kawie espresso i czekoladzie. Lody domowej roboty są znacznie zdrowsze, nie zawierają dodatków chemicznych i można przyrządzić je naprawdę w smacznej wersji. Do przygotowania tego przepisu wykorzystamy pyszną kawę Tre Caffe Intenso oraz składniki roślinne, które sprawią, że deser będzie świetną propozycją również dla wegan i osób unikających laktozy.
Składniki:
- 160 ml espresso Intenso Tre Caffe
- 150 g orzechów nerkowca
- 500 ml mleka kokosowego
- 4 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 60 g czekolady wegańskiej
Sposób przygotowania
- Orzechy nerkowca zalej wodą i odstaw na całą noc do namoczenia. Następnego dnia odsącz je z wody i wsyp do blendera.
- Zaparz 160 ml espresso Intenso Tre Cafe. Dodaj do orzechów i zblenduj.
- Następnie wlej mleko kokosowe oraz ekstrakt z wanilii, dodaj do smaku syrop z agawy lub inny ulubiony słód.
- Na koniec dosyp posiekaną czekoladę. Wymieszaj i włóż do lodówki, mieszając co jakiś czas. Przełóż do pojemnika i włóż do zamrażarki.
Wskazówka: Możesz użyć maszynki do lodów, jeśli ją posiadasz. Wówczas lody będą miały lżejszą konsystencję.