Nic nie smakuje tak dobrze jak tarta! A tarta z kawowym kremem i sezonowymi owocami? To musi być niebo w gębie! Aromatyczny zapach i smak kawy wraz z owocami to perfekcyjnie dobrane składniki, które wzorowo sprawdzą się na niejedną okazję. Sprawdź nasz przepis na tartę kawową z owocami.
Składniki na spód:
- 115 g masła
- 220 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 80 g wody
Składniki na krem kawowy:
- 125 g espresso Momento Tommy Cafe
- 3 łyżeczki żelatyny
- 500 ml śmietanki 36 % tł.
- 230 g mascarpone
- 60 g cukru pudru
- 500 g świeżych owoców
Sposób przygotowania
- Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Dodaj pokrojone na małą kosteczkę schłodzone masło i rozcierając w palcach, połącz składniki.
- Następnie dolewaj stopniowo wodę i zagnieć szybko gładkie ciasto. Formę wysmaruj odrobiną masła, rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
- Wyłóż nim formę i na godzinę wsadź do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 180°C, a ciasto nakłuj widelcem.
- Wierzch przykryj papierem do pieczenia i dołóż obciążnik, np. w postaci grochu.
- Piecz przez około 15-18 minut, następnie zdejmij obciążenie i piecz ciasto jeszcze przez kolejne 4-5 minut, aż spód lekko się podpiecze.
- Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Następnie przygotuj krem.
- W tym celu zaparz kawę. Gdy przestygnie, zalej nią żelatynę i wymieszaj. Odstaw do napęcznienia. Śmietankę oraz mascarpone ubij na puszysty krem.
- Kolejno podgrzewaj kawę z żelatyną, aż całkowicie się rozpuści, ale nie zagotuje. Dodaj cukier puder i wymieszaj całość.
- Do masy z kawą dodaj 3-4 łyżki śmietanki, następnie połącz z pozostałą częścią ubitej śmietanki.
- Gotowy krem przełóż na spód. Udekorować świeżymi owocami i schładzać w lodówce.
Wskazówka: Krem możesz przełożyć do rękawa cukierniczego lub wyłożyć za pomocą łyżki.