Słownik kawosza – tłumaczymy znaczenie pojęć związanych z kawą | Tommy Cafe - TOMMYCAFE blog - wszystko kawie i herbacie
Słownik kawosza – część I. Co to jest body i brewing?

Słownik kawosza – część I. Co to jest body i brewing?

Utworzony 2021-05-31 przez Redakcja Główna, KAWA 0 540

Porozumienie kawoszy na całym świecie możliwie jest dzięki uniwersalnemu słownikowi terminów związanych z tym aromatycznym napojem. By zaznajomić się z międzynarodowym kodem i trafić do elitarnego entuzjastów małej czarnej, warto rozeznać się w podstawowych pojęciach początkującego baristy. Niech świadomość różnic między cappuccino a Americano będzie początkiem fascynującej przygody, zachęcającej do pogłębienia wiedzy z zakresu kawowego rytuału. 

Americano

Wbrew pozorom Americano to rodowita włoszka w tym zastawieniu. Pochodzący z Italii napój łączy w sobie siłę pojedynczego lub podwójnego espresso oraz wrzątku. Swą nazwę zawdzięcza żołnierzom amerykańskiej armii, którzy stacjonując na obczyźnie w czasie II wojny światowej, raczyli się espresso złagodzonym gorącą wodą. Można powiedzieć, że ten rodzaj delikatnego napoju powstał z tęsknoty za smakiem kawy pitej w rodzinnym domu.  

Arabica

To jeden z najpopularniejszych gatunków kawy na świecie. Równocześnie ziarna arabiki są wymagające w uprawie i mniej odporne na warunki atmosferyczne. Co za tym idzie, ich cena jest zdecydowanie wyższa niż pozostałych gatunków. Roślina uprawiana jest głównie w Afryce i Ameryce Południowej i pierwotnie posiada zielone lub zielono-szare ziarna. Dopiero w procesie palenia zyskuje swój brązowo-złoty szlachetny kolor. 

Kawa specialty

W słowniku kawosza oznacza cały segment kaw wypalanych wyłącznie z najwyższej jakości ziaren dostępnych na rynku. By mieszanka mogła uzyskać miano kawy specialty, musi otrzymać rekomendację Stowarzyszenia Kawy Specjalistycznej SCA (Specialty Coffee Association). Te rodzaje kawy charakteryzują się wyjątkowym delikatnym smakiem i bogatym aromatem.

Barista

Wśród pojęć związanych z kawą nie mogło zabraknąć człowieka odpowiedzialnego za cały proces przygotowywania napoju zgodnie ze sztuką. Bez umiejętności baristy, nie byłoby odpowiednio zrytualizowanej czynności doboru ziaren, mieszania, parzenia, spieniania, czy wreszcie dekorowania i podawania kawy. To człowiek orkiestra, z języka włoskiego zwany barmanem i kawiarzem, posiadający szeroką wiedzę z zakresu tematyki kawowej. 

Blending

Kawa blend oznacza mieszankę dwóch lub więcej rodzajów ziaren z różnych stron świata. To przeciwieństwo single origin, czyli kawy jednorodnej. Kompozycją mieszanek zajmują się roasterzy, którzy tak dobierają smaki i aromaty, by stanowiły unikalną kompozycją, którą trudno pomylić z czymś innym.  

źródło: shutterstock.com

Body

Kawowy słownik bez pojęcia body nie zmaterializowałby odczuć kawoszy, podczas rytuału spożywania naparu. To nazwa pochodząca z języka angielskiego, która mówi o cielistości napoju, czyli fizycznym odczuciu ciężkości kawy na języku. Jest to bardzo indywidualne doświadczenie, wynikające z zawartości naturalnych kwasów tłuszczowych omega-3 i 6 w kawie. 

Brewing

To słowo pochodzące z języka angielskiego, którym z powodzeniem możesz zastąpić zwyczajne parzenie kawy. Oznacza sposób przygotowywania napoju, który w zależności od rodzaju, wymaga osobnych umiejętności i wykonania sekwencji ściśle określonych czynności. 

Café mocha

Można ją nazwać czekoladową wersją kawy latte. W żargonie kawowym funkcjonuje jako Mokka i jest połączeniem kawy espresso, gorącego mleka i ciemnej lub mlecznej czekolady. Nazwa pochodzi od jemeńskiego miasta, które słynęło z serwowania z napoju o wyraźnie czekoladowym posmaku.

Cappuccino

Każdy kawosz choć raz w życiu pił ten flagowy włoski specjał. To kompozycja espresso, idealnie spienionego mleka, udekorowanego czekoladową lub orzechową posypką. Lubi być podawana w podgrzanej porcelanie i łączona z lodami. Może pochwalić się charakterystyczną, odpowiednio grubą kremową kołderką.

Cold brew

Oznacza sposób „parzenia” i podawania kawy w niskiej temperaturze. Z angielskiego zimne parzenie to technika polegająca na zalaniu mielonej kawy wodą o temperaturze pokojowej i odstawieniu do lodówki. W ten sposób po nocy spędzonej w chłodziarce powstaje intensywny koncentrat, który z powodzeniem można serwować w towarzystwie kostek lodu, czy z kroplą skondensowanego mleka. 

Wiemy, że apetyt rośnie w miarę jedzenia (lub picia), dlatego tym artykułem rozpoczynamy cykl „Słownik kawosza”! Niebawem zapraszamy Was po kolejną dawkę aromatycznej wiedzy!

*

Tommy Cafe to profesjonalna palarnia kawy, oferująca szeroki wachlarz świeżo palonych kaw. Zapraszamy do sprawdzenia oferty sklepu i zapoznania się z asortymentem. Masz pytania? Skontaktuj się z nami!

Napisz komentarzZostaw odpowiedź

Poprzedni
Następny

Koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
150,00 zł Do darmowej wysyłki brakuje Ci
0,00 zł Razem

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Ulubione

Brak produktów

Zobacz ulubione

Produkt dodano do koszyka
Ilość:
Razem:
W koszyku znajduje się: 0 prod. W koszyku znajduje się: 0 prod.
Wysyłka: Do ustalenia
Do darmowej wysyłki brakuje Ci: 150,00 zł
Wartość produktów:
Razem:
Kontynuuj zakupy Idź do koszyka