
Jak niedawno informowaliśmy nasza firma z powodzeniem przeszła kontrolę jednostki certyfikującej AGRO-BIO-TEST i otrzymała certyfikat umożliwiający produkcję kawy sygnowanej zielonym listkiem.
Kawa pochodząca z certyfikowanych upraw ekologicznych to produkt dedykowany klientom, którzy szczególną uwagę zwracają na pochodzenie, jakość oraz właściwości prozdrowotne produktu, który kupują.
Kawa organiczna z certyfikatem jest uprawiana bez użycia nawozów sztucznych oraz chemicznych środków ochrony roślin. Zbierana ręcznie, dzięki czemu do dalszej obróbki trafiają wyłącznie dojrzałe i pełnowartościowe ziarna.
Energetyczna Mexico el Flamingo, łagodna Sidamo czy bezkofeinowa Honduras, którą kawę bio wybierzesz?
BIO EL FLAMINGO Z MEKSYKU
Ekologiczna kawa FINICA EL FLAMINGO pochodzi od społeczności rolników z Jaltenango w stanie Chiapas, w południowym Meksyku. Rośnie na wysokości 1200 - 1500 metrów n.p.m.
Jest ręcznie zbierana, myta i suszona.
Na bogactwo jej smaku i aromatu składają się takie odmiany Arabic jak: Bourbon, Sarchimore, Cattura, Geisha oraz Oro Azteca. Charakteryzuje się pełnym smakiem i łagodną kwasowością. Nuty smakowe to: karmel, migdał i czerwone jabłko.
Średni profil palenia sprawia, że kawa ta idealnie nadaje się do klasycznego parzenia oraz przelewów.
Jeżeli szukasz kawy organicznej do wyśmienitego espresso - EL FLAMINGO — sprawdzi się wyśmienicie.
BIO EL ELEFANTE Z ETIOPII
Kawa SIDAMO pochodzi od społeczności rolników Heileslassie Ambaye z regionu Yirgacheffe w południowej Etiopii, czyli praojczyzny kawy. Uprawiana na plantacjach z certyfikatem ekologicznym, na których nie stosuje się nawozów sztucznych oraz pestycydów. Ziarna kawowca rosną w dżungli DAWA, w cieniu drzew na wysokości przekraczającej 1500 metrów n.p.m. Są zbierane ręcznie i pozyskiwane metodą “na mokro”.
Za bogactwo smaku i aromatu tej ekologicznej kawy odpowiada etiopska Arabica o nazwie HEIRLOOM. Ziarna te występują również pod nazwą “etiopskie dziedzictwo”. Są koloru szaro-zielonego, są mniejsze oraz o nieco bardziej wydłużonym kształcie niż ziarna arabic amerykańskich. Objęte są ochroną prawną przez rząd Etiopii i nie mogą być uprawiane poza tym krajem.
Bio ziarna Heirloom z Sidamo mają rozbudowany profil smakowy. Znajdziemy w nich wyraźne nuty owocowe: cytryna, kumkwat oraz kiwi; zrównoważą słodycz, małą gorycz oraz kwasowość charakterystyczną dla afrykańskich odmian arabic
W naszej palarni tommycafe.pl ziarna organiczne SIDAMO palimy do poziomu średniego, dzięki czemu kawa idealnie sprawdzi się w każdym sposobie parzenia: ekspres ciśnieniowy, przelewowy oraz kawiarka.
BIO BEZKOFEINOWA EL COLIBRI Z HONDURASU
Ekologiczna kawa ziarnista bez kofeiny EL COLIBRI pochodzi z Ameryki Centralnej z regionu Marcala La Paz w Hondurasie, który słynie na świecie z doskonałej jakości upraw kawowca. Dzięki tropikalnemu klimatowi, zrównoważonemu rolnictwu oraz pasji, jaka towarzyszy rolnikom Arabica, którą oddajemy w Państwa ręce, cechuje delikatne i aksamitne body z wyrazistą kwasowością.
Za bogactwo smaku i aromatu kawy HONDURAS odpowiada kilka odmian Arabici: Typica, Caturra, Bourbon, Catuai, które rosną na wysokości 1450-1550 metrów n.p.m. Zbierane ręcznie i suszone na słońcu ziarna przepełnione jest nutami karmelu, orzechów i czekolady.
Wersję bezkofeinową kawy HONDURAS uzyskuje się w procesie wodnym z użyciem dwutlenku węgla bez chemicznych dodatków. Dzięki temu kawa zachowuje wszystkie swoje walory aromatyczno-sensoryczne.
Wyważona kwasowość oraz średni profil palenia sprawia, że bezkofeinowa kawa organiczna nadaje się do wszystkich metod parzenia.
Jeżeli chcesz rabat na kawy na kawy organiczne Tommy Cafe kliknij po tutaj