NOWOŚĆ w naszej palarni - kawy ORGANICZNE
   2021-07-14 22:00:00     Home

Jak niedawno informowaliśmy nasza firma z powodzeniem przeszła kontrolę jednostki certyfikującej AGRO-BIO-TEST i otrzymała certyfikat umożliwiający produkcję kawy sygnowanej zielonym listkiem. 

Kawa pochodząca z certyfikowanych upraw ekologicznych to produkt dedykowany klientom, którzy szczególną uwagę zwracają na pochodzenie, jakość oraz właściwości prozdrowotne produktu, który kupują.

Kawa organiczna z certyfikatem jest uprawiana bez użycia nawozów sztucznych oraz chemicznych środków ochrony roślin. Zbierana ręcznie, dzięki czemu do dalszej obróbki trafiają wyłącznie dojrzałe i pełnowartościowe ziarna.

Energetyczna Mexico el Flamingo, łagodna Sidamo czy bezkofeinowa Honduras, którą kawę bio wybierzesz?

el-flamingo

BIO EL FLAMINGO Z MEKSYKU

Ekologiczna kawa FINICA EL FLAMINGO pochodzi od społeczności rolników z Jaltenango w stanie Chiapas, w południowym Meksyku. Rośnie na wysokości 1200 - 1500 metrów n.p.m. 

Jest ręcznie zbierana, myta i suszona.

Na bogactwo jej smaku i aromatu składają się  takie odmiany Arabic jak: Bourbon, Sarchimore, Cattura, Geisha oraz Oro Azteca. Charakteryzuje się pełnym smakiem i łagodną kwasowością. Nuty smakowe to: karmel, migdał i czerwone jabłko. 

Średni profil palenia sprawia, że kawa ta idealnie nadaje się do klasycznego parzenia oraz przelewów.

Jeżeli szukasz kawy organicznej do wyśmienitego espresso - EL FLAMINGO — sprawdzi się wyśmienicie.

kawa el elefante

BIO EL ELEFANTE Z ETIOPII

Kawa SIDAMO pochodzi od społeczności rolników Heileslassie  Ambaye z regionu Yirgacheffe   w południowej Etiopii, czyli praojczyzny kawy. Uprawiana na plantacjach z certyfikatem ekologicznym, na których nie stosuje się nawozów sztucznych oraz pestycydów. Ziarna kawowca rosną w dżungli DAWA, w cieniu drzew na wysokości przekraczającej 1500 metrów n.p.m. Są zbierane ręcznie i pozyskiwane metodą “na mokro”.

Za bogactwo smaku i aromatu tej ekologicznej kawy odpowiada etiopska Arabica o nazwie HEIRLOOM. Ziarna te występują również pod nazwą “etiopskie dziedzictwo”. Są koloru szaro-zielonego, są mniejsze oraz o nieco bardziej wydłużonym kształcie niż ziarna arabic amerykańskich. Objęte są ochroną prawną przez rząd Etiopii i nie mogą być uprawiane poza tym krajem.

Bio ziarna Heirloom z Sidamo mają rozbudowany profil smakowy. Znajdziemy w nich wyraźne nuty owocowe: cytryna, kumkwat oraz kiwi; zrównoważą słodycz, małą gorycz oraz kwasowość charakterystyczną dla afrykańskich odmian arabic

W naszej palarni tommycafe.pl ziarna organiczne SIDAMO palimy do poziomu średniego, dzięki czemu kawa idealnie sprawdzi się w każdym sposobie parzenia: ekspres ciśnieniowy, przelewowy oraz kawiarka.

bio el colibri

BIO BEZKOFEINOWA EL COLIBRI Z HONDURASU

Ekologiczna kawa ziarnista bez kofeiny EL COLIBRI pochodzi z Ameryki Centralnej z regionu Marcala La Paz w Hondurasie, który słynie na świecie z doskonałej jakości upraw kawowca. Dzięki tropikalnemu klimatowi, zrównoważonemu rolnictwu oraz pasji, jaka towarzyszy rolnikom Arabica, którą oddajemy w Państwa ręce, cechuje delikatne i aksamitne body z wyrazistą kwasowością. 

Za bogactwo smaku i aromatu kawy HONDURAS odpowiada kilka odmian Arabici: Typica, Caturra, Bourbon, Catuai,  które rosną na wysokości 1450-1550 metrów n.p.m. Zbierane ręcznie i suszone na słońcu ziarna przepełnione jest nutami karmelu, orzechów i czekolady.

Wersję bezkofeinową kawy HONDURAS uzyskuje się w procesie wodnym z użyciem dwutlenku węgla bez chemicznych dodatków. Dzięki temu kawa zachowuje wszystkie swoje walory aromatyczno-sensoryczne.

Wyważona kwasowość oraz średni profil palenia sprawia, że bezkofeinowa kawa organiczna nadaje się do wszystkich metod parzenia. 

Jeżeli chcesz rabat na kawy na kawy organiczne Tommy Cafe kliknij po tutaj

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze