Kawa ziarnista vs kawa w kapsułkach – czym się różnią?
   2021-08-08 22:00:00     KAWA

Kawa ziarnista czy mielona? To już nie jedyny dylemat kawosza decydującego się na sporządzenie kawowego naparu. Od niedawna do tego szacownego grona dołączyły zmielone ziarna zamknięte w kapsułkach. Cieszące się coraz większą popularnością wśród konsumentów – genialne w swej prostocie, tajemnicze i jednocześnie budzące kontrowersje wśród tradycjonalistów. Czym jest i w czym tkwi sekret popularności tego specyficznego rodzaju kofeinowej przyjemności? Zobaczmy.

Sekret popularności kawy w kapsułkach

Kapsułki do kawy to nic innego jak kawa mielona, która została zapakowana hermetycznie w małe pojemniczki, przeznaczone do samodzielnego przygotowania w dedykowanym ekspresie, obsługującym ten rodzaj produktu. W dobie, gdzie czas jest najcenniejszą walutą, kapsułka okazuje się szybkim i bezproblemowym rozwiązaniem. O ile łatwiej jest umieścić pojemniczek w ekspresie i przycisnąć jeden przycisk niż trzymać się wieloetapowych procedur mielenia oraz parzenia różnych rodzajów kawy? A każdy sprzęt, szczególnie ten do kawy z przelewu, wymaga uważności i cierpliwości.

Dodatkowo, w kapsułkach są już często gotowe mieszanki czy umieszczane dodatki, zatem wygoda często decyduje o wyborze takiej ścieżki parzenia. Kapsułki są produktem chętnie wybieranym przez kawoszy, gdyż nie wymagają odmierzania, pamiętania o papierowych filtrach lub ulubionych dodatkach. Wystarczy zaopatrzyć się w dogodną ilość produktu i uzupełniać wodę w ekspresie. Nic prostszego!

Czy kawa w kapsułkach jest zdrowa?

Jednak z jakiegoś powodu wielu z tradycyjnych kawoszy nie sięga po rozwiązanie tego typu. W dużej mierze obawiają się o to, co tak naprawdę znajduje się w kapsułkach kawy. By rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące tego aspektu, należy uważniej przyjrzeć się jej składowi. Producenci są różni, zatem propozycje bywają rozmaite. Wśród ofert znajdziemy zarówno 100% mielonej kawy, ale także wersję słodzoną, bądź z mlecznym dodatkiem, a nawet bezkofeinową. Bywają również smakowe i zapachowe dodatki np. wanilii, karmelu, kakao czy orzechów. Aromaty czy niezdrowe cukry zawsze będą budzić zastrzeżenia.

Oprócz oczywistych preferencji smakowych dobrze jest wybrać kawę, której gatunek nie budzi naszych najmniejszych wątpliwości. Jeśli nie mamy pewności co do wyboru najlepszej mieszanki, warto wesprzeć się poradnikiem mówiącym o tym, jak rozpoznać kawę dobrej jakości lub skorzystać ze wskazówek dla początkujących kawoszy. Poza bezdyskusyjną jakością trzeba dobrać kapsułkę kompatybilną z naszym sprzętem do parzenia, a także upewnić się, że moc wskazana na opakowaniu odpowiada naszym gustom.

Wśród sceptyków tego rozwiązania, panuje przekonanie, że kawa w kapsułkach jest niezdrowa. Chodzi głównie o kwestię próżniowego pakowania żywności, podczas którego wydziela się furan, substancja uchodząca za szkodliwą dla organizmu. I tak w rzeczywistości jest, choć równocześnie należy wspomnieć, że związek ten ulatnia się po kilku minutach od zaparzenia napoju. Zatem zasadne byłoby odczekanie chwili od przyrządzenia, by mieć pewność co do jakości klasy małej czarnej.

Źródło: shutterstock.com

Kapsułki a tradycja

Podobieństw między kawą w kapsułkach a tradycyjną jest całkiem sporo. Osoby pijące oba rodzaje napojów łączy z pewnością pasja picia kawy. Różni natomiast podejście do przygotowania ukochanego napoju. Skład bywa podobny, choć w porównaniu np. do dosładzanych wersji, czysta kawa zawsze będzie bezkonkurencyjna. Warto również wspomnieć o konieczności posiadania sprzętu, który w przypadku kapsułek jest obligatoryjny i konkretnie wskazany. Natomiast możliwości zaparzenia kawy w ziarnach bądź mielonej jest cały wachlarz i to w zależności od posiadanych akurat akcesoriów. Nabywając kawę w profesjonalnej palarni, takiej jak np. Tommy Cafe mamy pewność co do zawartości najwyższej klasy, zaś kawa w kapsułkach to każdorazowa konieczność wnikliwego czytania składu. Nie można również zapomnieć o przewadze ziaren nad mieloną kawą, która jest oczywistością w przypadku porównywania aromatycznych doznań wydobywających się podczas procesu mielenia drobin.

 

Ziarna oraz kapsułki to dwa różne style praktykowania kawowych rytuałów. Tradycja idzie w parze z nowoczesnością i wcale nie musi się nawzajem wykluczać.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze