Przelewowe metody parzenia kawy. Co musisz o nich wiedzieć?
   2021-08-15 22:00:00     KAWA

Jednym z najpopularniejszych sposobów parzenia kawy jest metoda przelewowa. Jest wprost stworzona dla kawoszy ceniących ergonomię oraz oszczędność. Poręczność akcesoriów, ogólnodostępność i charakterystyczny smak — to wszystko dzięki specyficznej i zarazem bardzo prostej technice baristycznej. Zobaczmy, jak rozpocząć swoją przygodę z przelewem oraz w czym tkwi sekret uniwersalności tego sposobu parzenia kawy.

Prostota i wyrafinowanie przelewu

Parzenie kawy metodą przelewową niejedno ma imię. Wbrew opinii laików nie polega jedynie na zalaniu wodą zmielonych ziaren. Po pierwsze, by móc wydobyć niepowtarzalne walory kawowej mieszanki, ważne jest:

  • zaopatrzenie się w odpowiedni sprzęt,
  • zachowanie podstawowych zasad procesu,
  • użycie wysokiej jakości produktu.

Dopiero spełnienie wszystkich warunków sprawia, że osiągamy pełnię i wprawę w przelewaniu. By uniknąć prozaicznych błędów podczas stosowania różnych metod parzenia kawy, warto wcześniej przeczytać instruktaż na ten temat.

Przelewowe metody parzenia kawy

Przelewowe metody parzenia kawy zobowiązują do nabycia dedykowanych akcesoriów. Do triady najbardziej popularnych sprzętów należą: drip, aeropress i chemex. Każdy ze wspomnianych przyborów to odmienna specyfika postępowania, a także nieco inne walory smakowe wydobywane podczas przelewania. Mówi się, że kawy przelewane są delikatne, lecz równocześnie bogate w różnorodność aromatów.

Drip to powrót do przeszłości sprzed błyskawicznego espresso z bezobsługowych maszyn ciśnieniowych. To także pieśń przyszłości w kwestii uważności oraz przywiązywania wagi do pieczołowitości przyrządzania i skupienia się na każdym detalu procesu. Drip jest zmyślnym naczyniem, kształtem przypominającym filiżankę połączoną ze spodkiem. Wykonany jest zazwyczaj ze szkła, ale znaleźć można także modele z tworzywa sztucznego, ceramiki, a nawet z metalu. Często do kupienia w zestawie z dzbankiem, choć równie często nakładany jest wprost na filiżankę.

Proces przelewania w tym urządzeniu polega najpierw na zwilżeniu stożkowatego papierowego filtra, by pozbawić napój posmaku papieru. Następnie należy odmierzyć ilość kawy i zalać gorącą (nie wrzącą) wodą lekko ponad poziom mieszanki (1 g kawy na 15 g wody). Następnie trzeba odczekać pół minuty na spłynięcie naparu, by ponowić czynność dwu- lub trzykrotnie.

przelewowe metody kawyźródło: shutterstock.com

Aeropress, nazywany również kawową strzykawką, jest plastikowym urządzeniem działającym na zasadzie tłoka. Zmielona kawa, umieszczona w papierowym lub metalowym filtrze, zalewana jest wodą, a następnie przeciskana ręcznie pod ciśnieniem do docelowego naczynia. Jest lekki i poręczny, dlatego znakomicie sprawdzi się w podróży oraz w każdej ograniczonej przestrzeni. Bariści stosujący na co dzień aeropress szczególnie upodobali sobie odwróconą metodę parzenia, która daje odmienne rezultaty smakowe, aniżeli wspomniana wyżej tradycyjna. 

Chemex jest z kolei karafką, klepsydrą i dziełem sztuki użytkowej w jednym. To akcesorium przelewowe stworzone przez chemika, doskonale spisuje się w roli medium kawowego. By spróbować kawy z chemexa wystarczy papierowy filtr zwilżyć gorącą wodą, następnie umieścić w nim mieszankę i przelać wodą (6-7 g na 100 ml wody), by przeszła pierwszy etap parzenia, czyli preinfuzji. Po półminutowej sesji zwilżania, kawę należy zalać pozostałą ilością wody w kierunku od środka na zewnątrz.

Bo liczy się to, co przelewamy

W równym stopniu ważne jest, jak i co przelewamy podczas danej techniki parzenia kawy. Co do wyboru kawowej mieszanki nie ma najmniejszej wątpliwości, że powinien on paść na propozycję od profesjonalistów, czyli na palarnię i sklep z kawą taki, jak Tommy Cafe. Sztukę palenia wyselekcjonowanych ziaren opanowaną do perfekcji czuć w każdym opakowaniu, a w naszej gestii pozostaje jedynie wybór smaku i aromatu dostosowany do osobistych preferencji. W roli głównej w bohaterkę parzonego specjału świetnie spisze się dowolna kawa z segmentu specialty, a także zyskująca na popularności kawa organiczna. Odpowiedni typ to gwarancja wpisania się w nasze kawowe gusta. By właściwie dobrać stopień palenia kawy do sposobu parzenia, warto wspomóc się poradnikiem kawosza.

Smak kawy sporządzanej metodą przelewową określany jest jako słodkawy, zdecydowanie łagodniejszy niż espresso. Ta metoda z pewnością pozwala cieszyć się pełnią aromatów kawowych.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze