
Większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez unoszącego się w kuchni aromatu świeżo zaparzonej kawy. Pomimo tego, że pijemy inne rodzaje czarnego napoju: espresso, cappuccino, latte, americano czy polska klasyczna"parzucha", poszukujemy do nich kawy idealnej. Czy taka istnieje?
Brazylia Yellow Bourbon to kawa świeżo palona idealna na początek dnia.
Kawy z Brazylii są w Polsce bardzo popularne w szczególności Brazylia Santos. Ziarna te są cenione przede wszystkim za czekoladowo - orzechowe nuty smakowe, uniwersalność w zaparzaniu oraz korzystną cenę. Ale Brazylia to nie tylko sławny Santos!
Poznajcie świeżo paloną - Brazylia Yellow Bourbon, a właściwie Brazylia Fazenda Pinhal dostępna w palarni kawy tommycafe.pl to prawdziwa gwiazda wśród brazylijskich Arabic o jakości kawy SPECIALTY (kliknij aby dowiedzieć się więcej o kawach specialty). Jej żółte owoce (stąd nazwa Yellow - inne odmiany Arabic cechują się czerwoną skórką dojrzałego już nasiona) rosną w subtropikalnym klimacie na wysokości 1025 m n.p.m w regionie Vertentes, Santo Antonio do Amparo. Ich uprawą od roku 1824 na obszarze sięgającym ponad 440ha zajmuje się gospodarstwo Fazenda Santo Antonio e Pinhal.
ZRÓWNOWAŻONA UPRAWA
Ojciec i syn: João Newton Reis Teixeira i Pedro Garbarra, którzy odziedziczyli plantację po swoich przodkach w 1998 roku, postawili sobie jasny cel. Chcą uprawiać kawę tylko najwyższej jakości. Oboje przykładają dużo uwagi do ochrony praw pracowniczych i godnego wynagrodzenia oraz ochrony środowiska naturalnego. Jedynie część farmy porastają kawowce, reszta jej powierzchni to pastwiska oraz rezerwat przyrody i ptaków. Farma Pinhal współpracuje z IBAMA i IEF, aby pomóc w ratowaniu i rehabilitacji ptaków przed przywróceniem ich do ich naturalnego środowiska.
Efektem ich ciężkiej pracy, sprawiedliwego traktowania pracowników plantacji oraz zrównoważonego podejścia do środowiska naturalnego powstaje wyśmienity YELLOW BOURBON. Kawa z Fazenda Santo Antonio e Pinhal może poszczycić się licznymi certyfikatami (Rainforest, UTZ, 4C) oraz nagrodami przyznawanymi przez ekspertów branży kawowej w tym m.in. 84 punkty SCA (Specialty Coffee Association).
KAWA BRAZYLIA YELLOW BOURBON - BRAZYLIA FAZENDA PINHAL
To kawa, która kocha mleko. Wyczarujesz z niej aromatyczne latte i boskie cappuccino. Lubisz czarną kawę? Doskonale, kawa bez dodatków pozwoli Ci w pełni odkryć jej średnie body z orzechowym finiszem.
Wyczuwalne nuty smakowe to m.in.: kakao, brązowy cukier, czekolada oraz miód.
Ma bardzo niską cytrusową kwasowość dzięki metodzie, jaką się pozyskuje ziarna, a mianowicie pulped-natural.
Metoda ta polega ona na tym, że zebrane wiśnie poddaje się zabiegowi oddzielenia pestki od owocu, który pomija etap moczenia ich w wodzie. Ziarna suszą się, pokryte warstwą miąższu. W efekcie końcowym uzyskujemy kawę z wyraźną słodyczą bez dominującej kwasowości, która występuje w kawach mytych.
Yellow Bourbon świetnie sprawdzi się w ekspresie automatycznym, kawiarce i przelewie.
