
Azja to kontynent różnorodności i kontrastów, zderzenia kultur i tradycji, eksplozji kolorów, smaków i krajobrazów. To bez wątpienia region, z którego wywodzą się najlepsze herbaty świata, i co może niektórych zaskoczyć - Azja znana jest również z produkcji jednych z najlepszych i najbardziej wyjątkowych kaw na świecie. Plantacje kawowca w Azji najczęściej uprawiane są na małych, rodzinnych farmach, które stosują tradycyjne praktyki uprawy i zbioru kawowców, dzięki czemu ziarna są naturalne i ekologiczne.
Choć kawa z Azji z pewnością nie jest tak popularna, co kawa z Ameryki Południowej czy Afryki, to jednak posiada ona niespotykane nigdzie indziej właściwości smakowe i aromat. Towarzyszy im ziemistość i dym oraz przyprawowo-korzenny ton.
Podróż przez ten barwny kontynent zaczniemy od Indii, które słyną z wysokiej jakości ziaren robusty i wyjątkowego klimatu monsunowego, który nadaje kawom niepowtarzalne właściwości i smak.
Kawa robusta
Robusta różni się od powszechnie znanej arabiki, posiada dość specyficzny smak, który zawdzięcza większej zawartości kofeiny. Jej uprawa jest zdecydowanie łatwiejsza niż arabiki. Plantacje z robustą mają większą wydajność, są bardziej odporne na czynniki środowiskowe i działanie szkodników. O różnicach pomiędzy arabiką a robustą, możecie przeczytać więcej tutaj.
Mimo, że uprawa robusty jest mniej wymagająca, absolutnie nie umniejsza to jej właściwościom. Wysokiej jakości ziarna robusty mogą być bardziej wyszukane i aromatyczne niż niejedna arabika. Na uwagę zasługuje w szczególności Kawa India Cherry AA Robusta odznaczająca się łagodną kwasowością oraz charakterystycznym, ostrzejszym aromatem. Kawa ta nada się idealnie do mocnego espresso, jej zdecydowany smak i aromat z pewnością uratują niejeden poranek.
Kawa monsunowa
Przybliżając temat kaw z Azji, wspomnieć trzeba o słynnej kawie monsunowej, której jak sama nazwa wskazuje, w procesie dojrzewania i suszenia, towarzyszą wyjątkowe siły monsunowych wiatrów.
Kawa monsunowa jest ściśle związana z indyjskim wybrzeżem Malabar, w południowo-zachodnich rejonach Indii – stanach Karnataka i Kerala. To stamtąd wywodzi się Kawa Indie Monsooned Malabar AA. Region ten jest na tyle specyficzny, że tylko tam arabiki i robusty mogą doświadczyć niezwykłego wpływu monsunów. Proces monsunowania rozpoczyna się wraz z nadejściem ciepłych i wilgotnych wiatrów płynących znad Morza Arabskiego. W efekcie monsunowania, indyjska kawa zmienia nie tylko wygląd – ziarna są większe, mają jasnozłoty kolor, ale również zmienia się jej profil smakowy – obniża się kwasowość, kawa jest gęsta, nabiera większej delikatności, przy tym wzmaga się jej głębia i wyraziste aromaty orzechów, karmelu oraz pikantne i przydymione akcenty przypraw.