Flat white — jak uzyskać aksamitną konsystencję?
   2022-08-31 22:00:00     Home

Coraz częściej odwiedzając kawiarnię i spoglądając na menu, widzimy nietypowe nazwy określające rodzaje kaw. Latte, americano, macchiato czy mocha — to tylko niektóre z propozycji, których możemy posmakować. Niewielu amatorów kawy wie, czym są poszczególne napary, w jakich proporcjach występują w nich poszczególne składniki, i czy zawierają one dodatkowe elementy wzbogacające smak. Właściciele kawiarni często wychodzą naprzeciw klientom i oferują pomoc w postaci doświadczonego baristy, który chętnie przekazuje swoją wiedzę na temat kawy konsumentom, czy też w postaci tablic zawieszonych na ścianach i objaśniających skład poszczególnych propozycji. Wśród nich często obecna jest pozycja o nazwie flat white. Co to za napój i jaka jest jego historia?

Początki mlecznego napoju

Historia kawy flat white ma swój początek na wyspach położonych nieopodal Nowej Zelandii. To tam, na tak zwanych Antypodach wynaleziono recepturę na mleczny napój z kawową podstawą, który z czasem za sprawą kolonizacji rozprzestrzenił się również na pozostałe części świata. Nadal w odległej Australii i okolicznych wyspach, połączenie kawy i spienionego mleka jest najpopularniejszym wyborem w każdej kawiarni.

Z czego składa się flat white i jak przygotować idealną kawę?

Sama nazwa „flat white”, czyli dosłownie biała płaska, określa wygląd przygotowanej kawy, która charakteryzuje się puszystym, spienionym mlekiem rozlanym na powierzchni. Tajemnica idealnej kawy tkwi właśnie w umiejętnym przygotowaniu mleka, które powinno być odpowiednio podgrzane i spienione. Sama kawa flat white wyróżnia się intensywnością (za sprawą podwójnego espresso) oraz aksamitnością (za sprawą delikatnej pianki z mleka) wśród innych, dostępnych rodzajów. Dzięki tym dwóm cechom można łatwo odróżnić kawę flat white od tradycyjnego cappuccino. Napar ten jest idealnym połączeniem dla wszystkich tych, którzy cenią sobie delikatne smaki oraz większą zawartość kofeiny dodającej energii.

Przepis na aksamitne flat white

1. Na początku przygotowujemy podwójne espresso, czyli 60 ml skoncentrowanego naparu z kawy. Jeżeli dysponujemy urządzeniem, które może wspomóc ten proces — np. kawiarką czy ekspresem możemy z niego skorzystać. Jako podstawa naparu idealnie sprawdzi się świeżo palona kawa ziarnista, którą możemy zmielić i zaparzyć, aby przygotować esencje.

W zależności od tego, jaką intensywność kawy chcemy uzyskać możemy przygotować napar ze szczególnie polecanych ziaren kawy, idealnych do przygotowania tradycyjnego flat white.

Pierwsza propozycja to kawa Arabica Yellow Bourbon cechująca się wyczuwalnym cytrusowym aromatem. Dzięki dodatkowym nutom czekolady mocno podkreśla intensywność espresso.

Druga propozycja to kawa Gold Blend czyli idealna mieszanka ziaren Robusty i Arabiki, stworzona z myślą o tych, którzy cenią smak intensywnego espresso serwowanego z dużą ilością delikatnego mleka.

2. Następnie podgrzewamy mleko do temperatury 65-70 stopni Celsjusza.

3. Kolejno spieniamy mleko, aż do uzyskania konsystencji lekkiej, puszystej pianki. Musimy pamiętać, aby nie było ono zbyt sztywne.

4. Następnie do przygotowanej filiżanki wlewamy napar, a zaraz po tym spienione mleko tak, aby nie zaburzyć powstających warstw kawy i pianki.

5. Jeżeli zazwyczaj pijemy słodką kawę możemy dodać cukier lub słodzik.

Kawę flat white należy wypić od razu po przygotowaniu, aby móc w pełni rozkoszować się aromatem mlecznej kawy.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze