5 faktów na temat kawy, które warto znać!
   2022-09-13 22:00:00     Home

Pochodzący z gorącej Etiopii aromatyczny napar z ziaren kawy stał się ulubieńcem dużej części populacji. Ostatnie rankingi wskazują, że to Finowie wysuwają się na prowadzenie w kategorii największego konsumenta kawy na świecie. Jakie ciekawostki kryją się za tym magicznym napojem? Poznaj 5 faktów na temat kawy!

Moc antyoksydantów w małej czarnej

Antyoksydanty, czyli inaczej przeciwutleniacze to związki chemiczne, które mają za zadanie neutralizować wolne rodniki tlenowe. Wolne rodniki są odpowiedzialne za proces starzenia się organizmu, a także przyspieszają ryzyko powstawania chorób. Duża ilość antyoksydantów w diecie jest niezwykle potrzebna, a filiżanka kawy ma ich całe mnóstwo! W rankingu produktów z dużą ilością antyoksydantów wyprzedza nawet zieloną herbatę czy kakao, gdyż nieprzetworzone ziarno kawy zawiera ich nawet tysiąc.

Sprzymierzeniec w odchudzaniu

Zawarta w kawie kofeina to naturalny związek, który wykazuje działania wspomagające proces odchudzania. Badania wykazują, że zielona kawa poprawia przemianę materii o nawet 10%. Wypalona kawa może być traktowana jako świetny dodatek w trakcie diety redukującej masę. Należy jednak pamiętać o tym, że samo jej picie nie sprawi, że będziemy szczuplejsi, gdyż najważniejszą rolę odgrywa zbilansowana dieta. Trzeba również zrezygnować ze wszelkich dodatków takich jak mleko czy słodziki.

Kawa przeciw starości — ochrona przed Parkinsonem, Alzheimerem czy demencją

Różnorakie badania wykazały dobroczynne właściwości kawy zapobiegające chorobom takim jak Parkinson, Alzheimer czy demencja. Badania pierwotnie oparto na laboratoryjnych myszach, którym podawano kofeinę już od najmłodszych lat. Wykazano wtedy, że regularne jej spożywanie sprawia, iż w mózgu obniża się stężenie neurotoksycznego białka. Substancje bioaktywne zawarte w kawie sprawiają, że ten czarny napar może być stosowany jako skuteczny środek prewencji przeciwko Parkinsonowi czy chorobom starczym. Dodatkowo u osób, które już zmagają się z tymi chorobami, regularnie spożywana kawa jest w stanie załagodzić występujące negatywne skutki.

Kawa z mlekiem będzie dłużej ciepła

Kto z nas lubi zimną kawę? Pewnie niewielu. Prawdziwy aromat tych cennych ziaren smakuje najlepiej jako ciepły napar, jednak zwykła mała czarna wychładza się zdecydowanie szybciej, niż kawa z dodatkiem śmietanki lub mleka. Jak to możliwe? Za wszystko odpowiedzialne są prawa termodynamiki, które mówią o tym, że szybkość chłodzenia się napoju zależy od temperatury jego otoczenia. Jeśli więc zmniejszymy temperaturę kawy poprzez dodanie do niej mleka, sprawimy, że różnica pomiędzy napojem a otoczeniem będzie mniejsza niż w przypadku kawy bez dodatków. Dzięki temu nasz napar dłużej pozostanie ciepły.

Najdroższa kawa na świecie

Kopi Luwaku, bo tak nazywa się najdroższa odmiana kawy na świecie, jest wytwarzana w dość nietypowy sposób. W proces przygotowania ziaren zaangażowane są… zwierzęta, a dokładnie cywety, których zadaniem jest przetrawienie ziaren, a następnie ich wydalenie. Proces trawienia sprawia, że ziarna pozbywają się posmaku goryczy, a sama kawa staje się rarytasem dla podniebienia. Kawa kosztuje na ten moment nawet 300 zł za 100 gramów i uchodzi za naprawdę ekskluzywny produkt. Temat Cię zainteresował? Tutaj przeczytasz więcej!

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze