Owoce kawowca odkryto na Czarnym Lądzie, a dokładniej w Etiopii ponad 2000 lat temu. Jedna z opowieści mówi o tym, że niezwykłe właściwości kawowca odkryły kozy, które pasły się w pobliżu tych roślin i żuły ich liście. Po zjedzeniu liści zwierzęta zaczęły dziwnie się zachowywać — miały więcej energii i były pobudzone. Pasterz, który zauważył te dziwne objawy zaintrygował się rośliną i zabrał ją ze sobą do domu, po czym zaczął eksperymentować z jej przyrządzeniem. Jak potoczyły się dalsze losy kawy?
Początki kawy… w słonej odsłonie
Owoce kawowca początkowo spożywano w formie słonej przekąski, podawanej z masłem i solą. Kawę w takiej formie, jaką znamy dzisiaj odkryto w Jemenie, gdzie zaczęto ziarna kawowca prażyć, zaparzać i uzyskiwać aromatyczny napar. Beduini wywodzący się z Jemenu zaczęli rozpowszechniać kawę w czasie wędrówek po Półwyspie Arabskim. Mijało jednak wiele lat, a spożycie kawy nie cieszyło się wielkim zainteresowaniem poza plemionami arabskimi. Kawa stała się symbolem nadmiernej wolności. Dlaczego? Sam napar wzbudzał wielką nieufność, a w miejscach kultu religijnego spożywanie kawy było zakazane. Otwarcie pierwszych na świecie kawiarni tylko wzmagało te negatywne odczucia, dlatego że przy kawie toczyły się zazwyczaj burzliwe dyskusje, które nie były mile widziane w autorytarnych państwach.
Wędrówka z Turcji do Europy
Kawa przywędrowała do Europy dosyć późno, a pierwsza kawiarnia powstała dopiero w 1650 roku w Oxfordzie, w Anglii. Gdy kawa zaczęła robić się popularna w pozostałych częściach zachodniej Europy, na Wyspach Brytyjskich istniały już tysiące kawiarni. Kawa ze względu na swoją egzotykę szybko wstąpiła na królewskie dwory i przez długi czas była napojem dla elit. Zmieniło się to w momencie rozpoczęcia upraw w Brazylii na szeroką skalę. Od tego momentu biedniejsi również mogli zakosztować tego niesamowitego naparu, a sama Brazylia przez niemal jeden wiek była największym producentem kawy.
Dostępność kawy obecnie
Do Polski kawa trafiła wraz z napływem Turków, którzy niedaleko nas panowali nad terytorium Mołdawii. Zarówno w Polsce, jak i pozostałej części Europy kawę pijano zgodnie z arabskimi zasadami — czarny napój bez żadnych dodatków. Z czasem zaczęto dodawać do naparu tłustą śmietankę, mleko czy cukier. Zabielana kawa szybko zaczęła być znakiem rozpoznawczym Polski za granicami naszego kraju, a coraz więcej nacji zaczęło przygotowywać ją w taki sam sposób. Kawa przez wieki zmieniała swoje oblicze. Była przyrządzana w kawiarkach, zalewana wrzątkiem, przygotowywana w ekspresach. Wraz z upływem czasu cena kawy malała, dzięki czemu coraz więcej ludzi mogło jej posmakować. Obecnie kawa cieszy się ogromną popularnością i według statystyk jest najczęściej spożywanym napojem do śniadania w całej Europie.