Kawa „specialty” - co to takiego?
   2022-10-25 22:00:00     Home

O historii kawy w Polsce i na świecie można powiedzieć naprawdę sporo. Wszystko zaczęło się od znalezionych przypadkiem liści kawowca, z którego zaczęto przygotowywać słone przekąski. Następnie wynaleziono napar, który z czasem zaczął przybierać coraz to nowe formy. Zaczęto pijać kawę z cukrem, z mlekiem czy rozpuszczalną, a na ulicach przybywało kawiarni. Modne stały się miejsca, gdzie szybko można zamówić gorący napar i w eleganckim kubku raczyć się kawą w drodze do pracy czy szkoły.

A jak to wygląda obecnie?

Coraz więcej z nas, dzięki zwiększeniu świadomości zdrowotnej i ekologicznej, sięga po kawy uprawiane na małych, lokalnych plantacjach. Konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na to, aby wybierać wysokojakościowe, dobre gatunki kawy, które zaskoczą ich niepowtarzalnym smakiem. I takie są właśnie kawy specialty.

Pochodzenie wyselekcjonowanych ziaren

Kawy specialty możemy podzielić na dwie podgrupy. Pierwsza z nich, to grupa określana jako „single origin” i oznacza jedno, konkretne miejsce geograficzne upraw danej kawy. Z kolei grupa o nazwie „single estate” oznacza pochodzenie kawy z jednej, konkretnej plantacji. Aby kawa została zaliczona do kawy rodzaju specialty, musi przejść odpowiedni konkurs i zdobyć wymaganą liczbę punktów. Komisja, otrzymując próbkę kawy ocenia jej gatunek, występowanie wadliwych ziaren, jakość ziemi oraz wody na plantacji, a także walory aromatyczne i smakowe. Kawa specialty w procesie swojego przygotowania przechodzi przez ręce najwyższej klasy profesjonalistów. Najpierw uprawiana jest na najlepszych glebach w Pasie Kawowym, znajdującym się pomiędzy dwoma zwrotnikami. Następnie doświadczeni pracownicy plantacji ręcznie zbierają ziarna kawy, które kolejno są poddawane obróbce. Od sposobu obróbki będzie zależeć aromat danej kawy. Ziarna kawy poddaje się wypaleniu, a następnie trafiają do klienta. Kawy specialty wyróżnia orzeźwiający smak o lekko owocowej nucie, który zawdzięcza się metodzie jasnego wypalania ziaren. Taka metoda wypalania sprawia, że ziarna nabierają cynamonowego koloru, a zawartość kofeiny utrzymuje się na wysokim poziomie. W ofercie Tommy Cafe wkrótce dostępne będą kawy z segmentu specialty. Dzięki naszej palarni codziennie możemy dostarczać świeże ziarna wprost do rąk naszych klientów.

Królowa spotkań towarzyskich — kawa!

Obecnie, dla wielu z nas kawa to coś więcej niż zwykły napój. Picie kawy stało się rytuałem, który jednoczy rodziny i przyjaciół, a do tego jest kluczowym elementem spotkań towarzyskich czy biznesowych. Kosztując kawy specialty możemy zmienić każdy moment picia kawy w wyjątkową przygodę. Aby móc rozkoszować się pełnym aromatem kaw specialty, warto zapoznać się z alternatywnymi sposobami parzenia kawy, które sprawią, że napar będzie smakował tak, jak nigdy dotąd. Aeropress, chemex, drip czy french press to tylko niektóre propozycje metod zaparzania kawy, które sprawią, że ziarna uwolnią swój głęboki aromat, a nuty smakowe w nich zawarte staną się jeszcze bardziej intensywne.

Napar, który z pewnością przypadnie do gustu największym smakoszom kawy, może powstać podczas zaparzania grubo zmielonych ziaren metodą french press. Metoda french press pozwala na stopniowe uwalnianie się aromatu zamkniętego w ziarenkach kawy, co sprawia, że napar jest intensywny, ale przyjemny i delikatny dla podniebienia. Dzięki metodzie aeropress możemy trafić w gusta nawet najbardziej wymagających. Urządzenie do zaparzania metodą aeropress, choć dość świeże na rynku baristów, bije rekordy popularności, dzięki możliwości dopasowania proporcji ziaren i wody, tak aby przygotować najlepszą wersję kawy dla każdego. Zaparzanie kawy z użyciem metody drip lub chemex jest szczególnie dedykowane dla osób, które cenią sobie delikatny napar i klasyczne, orzeźwiające wykończenie.

Dzięki aromatycznym smakom całego świata zamkniętym w ziarnach kawy możemy doświadczyć zupełnie innych wrażeń smakowych niż dotychczas. Wśród kaw specialty możemy wyróżnić intensywne smaki o ciekawych aromatach — czekoladowych, orzechowych, owocowych, czy nawet kwiatowych. Te nietypowe ziarna będą dostępne już niedługo w naszej ofercie dla każdego spragnionego nowych i mocnych wrażeń!

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze