Kawa włoska – jakie są jej najpopularniejsze typy?
   2022-11-21 23:00:00     KAWA

Kawa jest znana nie tylko ze swoich walorów smakowych – dla wielu jest równoznaczna z dobrym początkiem dnia, uzupełnieniem o dodatkową dawkę energii lub spokojnym porankiem. Poszczególne rodzaje kawy różnią się między sobą zapachem, intensywnością smaku, barwą, a także strukturą. Włochom trudno jest sobie wyobrazić dobry dzień bez kawy – nie bez powodu są znani ze swoich stylów parzenia kawy. Które kawy są najbardziej popularne we Włoszech i jak je rozpoznać?

Espresso

Caffè espresso to prawdziwe odzwierciedlenie Włoch. Zamawiając caffè we włoskich kawiarniach, zawsze dostaniemy espresso. Nazwa pochodzi od słowa espressivo, co oznacza wyrazisty, ale także możemy to interpretować jako wyciśnięty, przeciśnięty – obydwa z określeń pasują, gdyż espresso jest niezwykle mocną kawą, która powstaje w wyniku przelania się niewielkiej ilości wody przez wyselekcjonowane ziarna kawy. Często zdarza się, że do espresso podawana jest szklanka wody – której celem jest oczyszczenie naszych kubków smakowych, aby móc w pełni delektować się smakiem kawy.

Caffè macchiato freddo/caldo

Czyli kawa z dodatkiem zimnego lub ciepłego mleka. Możemy również wyróżnić zwykłą caffè freddo, która jest niczym innym, jak espresso na zimno. Filiżanka wówczas nie jest podgrzewana, wrzuca się do niej kostki lodu, a dopiero potem zalewa kawą. Caffè macchiato caldo jest odpowiednikiem znanej nam kawy macchiato – czyli szot espresso i niewielka ilość spienionego mleka (zaledwie kilka kropel).

Ristretto

Kawa, która jest niezwykle podobna do espresso, ale wykazuje się jeszcze większą intensywnością smaku – dzięki wykorzystaniu mniejszej ilości wody do jej parzenia. Bardziej skoncentrowany smak obudzi największych śpiochów o poranku!

Caffe lungo

Ponownie – kawa przygotowywana identycznie jak espresso, ale o mniejszej mocy. W trakcie robienia tej kawy nie przerywa się ekstrakcji, tylko kontynuuje ją aż do osiągnięcia 60 ml kawy – przez co jest słabsza niż pozostałe „rodzaje espresso”.

Marocchino

Czyli idealny dodatek do popołudniowego ciasta – jest to espresso podawane z kakao lub syropem czekoladowym, z niewielką ilością spienionego mleka. Nazwa odnosi się do koloru kawy, który ma odcienie jasnego brązu.

Warto pamiętać, że wszystkie kawy we włoskich kawiarniach są nazywane caffè i są na bazie espresso. Jeżeli chcemy zamówić espresso – wystarczy, że powiemy caffè – jeżeli zaś myślimy o innym rodzaju kawy, to dopiero wtedy dobieramy odpowiednią nazwę! Dobrze jest także pozostawać otwartym na nowe rodzaje kaw, jak i jej style przygotowywania. Na ciepło, na zimno, z większą ilością mleka lub bez niego – każde z powyższych dostarczy Ci nowych doznań smakowych!

Odkryj niepowtarzalny, włoski klimat w kawach serii Tre Caffè! Zachwyć się pełnią smaku i aromatu esencjonalnego caffè!

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze