Zrobienie dobrej i aromatycznej kawy to sztuka – którą mogą opanować do perfekcji nie tylko bariści. W domowym zaciszu możesz przygotowywać kawę równie dobrą, jak tę z najlepszych kawiarni. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić pełne smaku espresso!
Automatyczne ekspresy
Automatyczny ekspres wyręczy Cię w wielu kwestiach – specjalnie zaprogramowany, wie, ile kawy na espresso użyć oraz w jakiej temperaturze musi nastąpić parzenie. Dodatkowo zawsze zmieli kawę za nas. Jest jednak wiele czynników, które należy mieć na uwadze, jeżeli chcemy, aby nasza poranna kawa była pełna aromatu.
Woda
Jeżeli korzystasz z ekspresu, powinieneś wiedzieć, w jakie funkcje jest wyposażony i jakie ma parametry. Woda jest jednym z najistotniejszych czynników w przygotowaniu dobrej kawy – powinna być świeżo pozyskana i nie znajdować się w pojemniku dłużej niż 48 godzin. Najlepiej sprawdzi się woda z kranu – o ile masz filtry i wiesz, że została odkamieniona – lub wiesz, że Twój ekspres jest wyposażony w taką funkcję.
Stopień zmielenia kawy
Stopień zmielenia kawy jest absolutnie kluczowy w robieniu pełnego smaku espresso. Dobra kawa jest wymagająca i rysuje surową korelację – o wiele ważniejszy jest dobry młynek, aniżeli ekspres. Przy zakupie ekspresu warto sprawdzić wszystkie funkcje i elementy, w jakie zaopatrzony jest sprzęt – zakupienie osobno młynka jest dobrym pomysłem, jeżeli chcesz otrzymywać pełną smaków kawę! Niektóre z ekspresów mają też opcję wyboru poziomu zmielenia kawy – może dla początkujących entuzjastów kawy, jest to dobre rozwiązanie. Pamiętaj, że zbyt grubo zmielone ziarna doprowadzą do słabo wyczuwalnego smaku kawy – natomiast za bardzo zmielona kawa, może dać poczucie zbyt gorzkiego lub kwaśnego napoju.
Rozgrzanie ekspresu
W celu przygotowania dobrej, prawdziwej kawy, dobrze rozgrzany ekspres jest niezbędny. Najczęściej nie wystarczy tylko te parę minut, podczas których ekspres rzekomo się nagrzewa – chodzi o odpowiednią temperaturę wody, a nie sprzętu. Należy dać ekspresowi jeszcze 15 do 30 minut na rozgrzanie – wtedy wówczas możemy podejmować się zrobienia idealnego, domowego espresso.
Rozgrzanie filiżanek i crema – czyli wyznacznik dobrego espresso
Zanim napełnisz swoja ulubioną filiżankę gorącą kawą, pamiętaj, że warto jest jeszcze rozgrzać same filiżanki – wystarczy napełnić je na chwilę gorącą wodą. Perfekcyjnie przygotowane espresso rozpoznasz po cremie – czyli piance unoszącej się na powierzchni napoju. Idealna crema powinna być niezwykle gładka, bez żadnych zapowietrzeń, gęsta i elastyczna. Jeśli wytworzona pianka jest bardzo jasna, to znaczy, że doszło do niewystarczającego zaparzenia – jeśli natomiast jest zbyt ciemna, to świadczy o przepaleniu kawy. Zadaniem cremy, jest utrzymanie aromatu kawy – zatem powinna się utrzymywać na powierzchni kubka przynajmniej przez kilka minut. Po czym jeszcze rozpoznasz idealne espresso? Jeżeli słodzisz, a pianka utrzyma na swojej powierzchni drobinki cukru, to oznacza, że zrobione przez Ciebie espresso jest perfekcyjne!