
75% Polaków przyznaje się do tego, że pije kawę codziennie. Niezależnie od planów na dany dzień, zawsze znajdują chwilę, aby uraczyć się aromatycznym naparem czy to przy śniadaniu, czy w drodze do pracy, a nawet w podróży. Kubek orzeźwiającego napoju, dodającego energii nawet w najbardziej pochmurny dzień, to must have podczas bliższych i dalszych wyjazdów. Kawa może towarzyszyć nam podczas wielogodzinnej podróży samochodem, na górskich szlakach czy nawet na plaży. Jak utrzymać ciepło naparu i świeży smak kawy podczas podróży? Sprawdź nasze wskazówki.
Odpowiednie zaparzenie kawy to podstawa
Aby kawa, którą chcemy zabrać w podróż została jak najdłużej ciepła i aromatyczna, powinniśmy skupić się na jej odpowiednim przygotowaniu. Warto wybrać kawę stworzoną z ziaren wysokiej jakości i zaparzyć w ekspresie lub tradycyjnie, zalewając gorącą wodą. Tak przygotowany napar należy przelać do termosu lub kubka termicznego, pamiętając przy tym, aby odcedzić warstwę fusów. Jeśli lubimy kawę z dodatkiem mleka, również możemy dodać je bezpośrednio do naparu. Warto jednak zadbać o to, aby mleko było podgrzane i spienione. Dzięki temu kawa będzie utrzymywała swoje ciepło znacznie dłużej, a spieniona, mleczna pianka doda delikatności.
Wybierz solidny kubek termiczny lub termos
Podstawowym czynnikiem gwarantującym utrzymanie ciepła jest wybór solidnego kubka termicznego lub termosu. Czym się od siebie różnią? Termos jest idealnym wyborem na długie, piesze wędrówki, szczególnie zimą. Dobrze sprawdzają się te o dużej pojemności, gdyż możemy w nich przechowywać ciepły napój na cały dzień. Dodatkowo im większy jest termos, tym dłużej trzyma ciepło napoju, który jest w środku. Warto również zwrócić uwagę na korek, im węższy i dłuższy będzie, tym dłużej termos zachowa ciepło kawy. Kubek termiczny to również dobre rozwiązanie, gdyż możemy znaleźć model znacznie lżejszy i mniejszy niż dostępne termosy. Mniejsze gabaryty sprawiają jednak, że napój będzie szybciej się schładzał. W termosie ciepło kawy może utrzymywać się nawet do 24 godzin, natomiast w kubku termicznym będzie to już jedynie 6-8 godzin. Kubek będzie więc lepszym wyborem na krótkie trasy lub piknik czy szybki wypad na miasto z ulubioną kawą w ręku.
Regularnie myj termos lub kubek
Aby kawa zawsze dobrze smakowała w podróży, należy zadbać o regularne mycie i suszenie termosu lub kubka. Jeśli nasze mycie będzie niedokładne, na ściankach może pojawić się osad, który będzie negatywnie wpływał na świeży smak kawy. Po każdym użyciu zaleca się umyć termos lub kubek w gorącej wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Taką mieszankę warto pozostawić w termosie/kubku na około 2 godziny i po tym czasie porządnie wypłukać wnętrze pod bieżącą wodą. Taki zabieg sprawi, że nie tylko utrzymamy termos lub kubek w czystości, ale także zneutralizujemy nieprzyjemne zapachy i zadziałamy antybakteryjnie. Tak przygotowany termos lub kubek możemy wypełnić dobrą kawą i śmiało zabierać na następną podróż.