Zimowa kawa z piernikowym aromatem — daj się zaskoczyć niepowtarzalnym smakiem
   2023-01-24 23:00:00     KAWA

Zima to czas na eksperymentowanie w kuchni. Mamy więcej czasu na to, aby wdrażać nowe przepisy w życie, a dodatkowo chętnie korzystamy z nowych rozwiązań, aby przygotować gorące, aromatyczne zupy, zdrowe kremy, gorącą czekoladę czy zimową herbatę lub kawę w nietypowej odsłonie. Jak przygotować aromatyczną, zimową kawę z posmakiem piernika, która zaskoczy wszystkich fanów słodkiego naparu?

Przygotuj niezbędne składniki:

  • ulubiona kawa mielona lub ziarnista
  • ulubione mleko (może być roślinne)
  • przyprawa piernikowa
  • ciemne kakao
  • bita śmietana
  • wiórki czekoladowe, mini pianki lub inne, słodkie dodatki

Zacznij od bazy przygotowanej z dobrych ziaren kawy

Dobra kawa zaczyna się od dobrych ziaren. Aby przygotować napar, na bazie którego stworzymy idealną zimową kawę, powinniśmy wybrać mieszankę przygotowaną z jakościowych ziaren. Zimową kawę możemy przygotować na dwóch bazach — klasycznej, czarnej kawie lub kawie smakowej, która zawiera aromaty wanilii, czekolady lub piernika. Napar z kawy możemy przygotować w sposób tradycyjny, zalewając zmielone ziarna gorącą wodą lub w ekspresie czy kawiarce. Do tak przygotowanego naparu możemy dodać spienione, podgrzane mleko. Taka baza to dobry punkt wyjściowy do stworzenia aromatycznej i słodkiej zimowej kawy.

Dodaj odpowiedni smak dzięki przyprawom

Do przygotowanej bazy należy dodać przyprawy, które najbardziej kojarzą nam się z zimą. W tym przypadku będzie to przyprawa piernikowa, której powinniśmy dodać 1 łyżeczkę. Aby dodać czekoladowego smaku, możemy również wsypać do naparu łyżeczkę ciemnego kakao. Całą mieszankę należy dokładnie wymieszać i przelać do eleganckiego kubka. Nie od dziś wiadomo, że odpowiednie naczynie wpływa na smak przygotowanej kawy, a taka zimowa wersja najlepiej będzie smakować nam w kubku dopasowanym do pory roku.

Aksamitne wykończenie

Aby nadać kawie odpowiedniego uroku i dodatkowego smaku, możemy udekorować napój bitą śmietaną, a wierzch posypać wiórkami czekoladowymi lub małymi piankami. Taka propozycja z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kawy, a szczególnie tej w słodkiej, czekoladowej czy piernikowej odsłonie. Taką propozycję kawy możemy również dowolnie modyfikować. To, co możemy dopasować do własnych preferencji to baza naparu. W sklepie internetowym Tommy Cafe możemy znaleźć naprawdę wiele propozycji kaw smakowych. Wśród najpopularniejszych wariantów możemy znaleźć mieszanki ziaren z nutą pomarańczykarmelu, czy nawet ciasteczek oreo. Każda z tych propozycji świetnie spełni się w roli bazy do zimowej kawy. Do dekoracji naparu możemy użyć ulubionych dodatków. Mogą to być pokruszone ciasteczka, cukierkowa posypka czy nawet skórka pomarańczy.

Tworzenie zimowej kawy może być świetną zabawą, a poszukiwanie nowych smaków może pozwolić nam na stworzenie naprawdę oryginalnych połączeń, które mogą na stałe zagościć w naszym zimowym menu.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze