
Czym jest drip? To tajemniczo brzmiące określenie to nazwa przelewowej metody parzenia kawy. Wynalezienie tej metody parzenia było zupełnie przypadkowe. W 1908 roku gospodyni domowa Melitta Bentz, chcąc przygotować idealny napar z ziaren kawy zaczęła eksperymentować. Na dnie mosiężnego dzbanka zrobiła niewielkie otwory, a ziarna kawy przefiltrowała używając do tego kartki z zeszytu jednego ze swoich dzieci. Melitta nie kryła swojego zaskoczenia, gdy jej patent pozwolił na uzyskanie klarownego i aromatycznego naparu, całkowicie pozbawionego fusów. Od tego czasu taka metoda zaparzania kawy jest stale udoskonalana, a producenci akcesoriów do kawy tworzą coraz to nowsze sprzęty, wyspecjalizowane w zaparzaniu kawy metodą drip. Dzięki temu taką kawę możemy przygotować w domowym zaciszu, zaopatrując się w odpowiedni sprzęt. Urządzenie do przygotowania kawy posiada element, który sam podgrzewa wodę, która kolejno zalewa kawę umieszczoną w szklanym lub ceramicznym naczyniu. Stamtąd, dzięki niewielkiemu otworowi na spodzie, napar zostaje przelany do filiżanki. Specjalne urządzenie możemy zakupić w wersji mniejszej — na jedną kawę lub większej, co pozwoli nam przygotować kilka kaw jednocześnie.
Proporcje dla idealnego smaku
Kluczowym elementem są ziarna kawy, a dokładniej ich grubość. Podczas przygotowywania kawy metodą drip ziarna powinny mieć wielkość gruboziarnistego piasku, dzięki temu napar będzie mocny, aromatyczny i klarowny. Zbyt duże ziarna szybko przepuszczają wodę i sprawiają, że napar jest mdły i nie zyskuje odpowiedniego aromatu. Zbyt małe ziarna wydłużą z kolei czas zaparzania, a sam napar może być mętny i zbyt mocny. Warto zdecydować się na samodzielne zmielenie ziaren — wtedy mamy pewność, że dostosujemy odpowiednią wielkość do zaparzania kawy. Ziarna najlepiej zmielić tuż przed zaparzeniem — dzięki temu uzyskamy cudowny aromat i wydobędziemy wszystkie nuty smakowe z ziaren kawy.
Jak parzyć kawę metodą drip — krok po kroku
- Wybieramy ulubioną kawę ziarnistą. Odmierzamy około 6-7 g kawy na 100 ml wody i mielimy je w odpowiednim młynku, zachowując wielkość ziaren około 1-1,5 mm.
- Filtr do kawy przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się papierowego posmaku. Przefiltrowaną wodę wylewamy.
- Wsypujemy świeżo zmielone ziarna do filtra.
- Następnie zalewamy ziarna ok. 50 ml wody w temperaturze 85-95 stopni. Pozostawiamy taką mieszankę na chwilę, aż kawa zacznie uwalniać swój aromat.
- Gdy bąbelki stworzone na powierzchni kawy znikną, wówczas przechodzimy do zalewania kawy wodą spokojnymi, okrężnymi ruchami.
Proces parzenia kawy metodą drip nie wymaga od nas posiadania specjalnych umiejętności. Musimy jednak wyposażyć się w czas i spokój. Aromatyczna, głęboka kawa wychodzi tylko wtedy, gdy będziemy zaparzać ją powoli, dbając o dokładne wykonanie każdego kroku.