Kawa w kuchni – jak wykorzystać kawę w gotowaniu?
   2023-03-21 23:00:00     KAWA

Nie ma na świecie osoby, która by chociaż raz nie poczuła zapachu kawy lub nie spróbowała jej smaku. To zdecydowanie jeden z najpopularniejszych gorących napojów, które mogą przybierać różny smak. Ile zwolenników tyle sposobów na parzenie i picie kawy. Jednak kto powiedział, że można wykorzystać ją tylko jako źródło dodatkowej energii, która pobudza do działania? Właściwości kawy są niezliczone, a jej wykorzystanie można znaleźć w najmniej spodziewanych dziedzinach. Dzisiaj chcemy podsunąć wam kilka sposobów na to, jak kawę można wykorzystać w kuchni.

Kawowe desery

Jednym z najlepszych połączeń, jest kawa i ulubione ciastko. A co jeśli połączyć smak kawy i zmieszać je z ciastem, tworząc niezapomniany deser? Zdecydowanie takie połączenie nie jest już obce, bo ciast, ciasteczek i deserów o smaku kawy, jest mnóstwo. W Internecie można znaleźć wiele przepisów, które przypadną do gustu nawet najgorętszym przeciwnikom tego typu napoju. Jednak ciągle jednym z najpopularniejszych jest włoski deser tiramisu. Napar z kawy jest jednym z bazowych składników i może być podawany jako kremowy deser z biszkoptami w lodowym pucharku, jak również pełnoprawne ciasto. Żeby deser smakował, jak najlepiej warto wykorzystywać składniki najwyższej jakości, dlatego warto postawić na kawę Espresso Gold Blend, zarówno w mielonej, jak i ziarnistej postaci. Dla tych, co lubią eksperymentować, ciekawym rozwiązaniem będzie zastosowanie do ciasta kawy bezkofeinowej Decaf 100% Arabica.

tiramisu z kawą

Słodkie kawowe połączenia

Standardowy smak kawy można połączyć z wieloma składnikami, które wydobędą wszystko, co najlepsze z naparu. Przy tym nadadzą im dodatkowego charakteru, który zachwyci nie jednego. Kawa świetnie sprawdzi się w połączeniu z wiśniami, bitą śmietaną, słodkimi likierami, orzechami, czy śmietankowymi kremami. Nadadzą one ciekawy smak i często też przykryją ostry, charakterystyczny zapach kawy. Ciekawym rozwiązaniem na pewno będzie też wykorzystanie kaw smakowych w deserach, które w połączeniu z innymi dodatkami pozwolą stworzyć niezapomniany w smaku deser. Kawy można dostać w różnych smakach, a my szczególnie polecamy do wypieków kawę z posmakiem karmelu lub napar o smaku czekolady mlecznej.

słodkie ciasto i kawa

Kawowe przetwory

Ze względu na to, że kawa świetnie komponuje się z owocami, tak znalazła swoje zastosowanie również w tworzeniu słodkich przetworów. Można postawić na proste połączenia z gruszką, czy nektarynkami. Albo na bardziej egzotyczne pomysły w stylu dżemu kawowego z jabłkami i rumem. Alkohol sprawia, że przetwory nabiorą bardziej wykwintnego charakteru, dzięki czemu będą idealne również na prezent. Świetną bazą do stworzenia przetworów będzie kawa Sidamo z ziaren zbieranych w Etiopii.

Kawowe dekoracje

Ziarna kawy bez problemu możesz wykorzystać do różnego rodzaju dekoracji kuchennych, które tylko pokażą, jak wielkim miłośnikiem jesteś. Oprócz tego, że ładnie wyglądają i przyciągną wzrok, tak przy tym będą nieziemsko pachnieć. Jaki zwolennik kawy nie chciałby, by w jego kuchni roznosił się ten charakterystycznych zapach? Do stworzenia unikalnych dekoracji możesz wykorzystać ziarna Arabiki zbieranej w Kenii.

kawowa panna cotta

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze