Biała herbata – właściwości i parzenie
   2019-03-05 23:00:00     Home

Biała herbata parzenie i właściwości

Herbata biała uznawana jest za najzdrowszą pośród herbat. Niegdyś podawana wyłącznie cesarzom, dziś może wpływać korzystnie na zdrowie każdego z nas. Co ją wyróżnia? Przede wszystkim sposób zbierania. Pozyskuje się ją z najmłodszych listków i pąków – takich, które jeszcze nie wytworzyły chlorofilu, czyli nie posiadają zielonego barwnika. Ten sposób produkcji, opierający się na krótkich i niewielkich zbiorach, sprawia, że biała herbata jest jedną z droższych. Jeśli decydujesz się na zakup białej herbaty, szczególnie po raz pierwszy – nigdy nie kupuj herbat ekspresowych, ponieważ mogą one Cię zrazić do tego naparu. Wybieraj liściaste, gdyż tylko one są rzeczywiście starannie wybrane i mają odpowiedni, sprawdzony smak i aromat.

Właściwości białej herbaty i ich wpływ na zdrowie

Herbata biała jest cenionym naparem, który posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim jest ona bogata w przeciwutleniacze – posiada ich średnio dwa razy więcej niż herbata zielona. Właśnie dzięki antyoksydantom spowalnia procesy starzenia, a także chroni przed powstawaniem nowotworów. Bardzo młode listki, które służą do produkcji tej herbaty, zawierają spore ilości kofeiny, co sprawia, że napar z nich jest zdrowszą alternatywą kawy. Ponadto herbata posiada dużo substancji odżywczych i witamin – szczególnie witaminy C. Właściwości te powodują, że napar doskonale orzeźwia i łagodzi stres, a także poprawia koncentrację. Biała herbata nie tylko chroni przed nowotworami i stresem, ale także zapobiega miażdżycy i obniża poziom cholesterolu.

Sposób parzenia – herbaty liściaste

Biała herbata najczęściej sprzedawana jest w formie liściastej. Czas parzenia białej herbaty może różnić się w zależności od jej rodzaju, jednak najczęściej zaleca się, aby trwał on od 2 do 5 minut. Temperatura parzenia także zależna jest od rodzaju i waha się ona od 75 do 95 stopni. Najczęściej podawanymi wartościami są 80–90. Należy pamiętać, że im wyższa temperatura wody, tym krótszy powinien być czas parzenia. Biała herbata może być parzona wielokrotnie – za każdym razem należy wydłużyć czas parzenia o około 30 sekund.

Sposób parzenia – herbaty rozkwitające

Biała herbata bywa również sprzedawana jako herbata rozkwitająca. W czasie parzenia zwinięte płatki stopniowo rozwijają się i tworzy się w ten sposób przepiękny kwiat. Właśnie dlatego warto patrzyć ją w szklanym naczyniu, aby można było łatwo obserwować powolne otwieranie się pąku. Czas parzenia naparu powinien trwać 2–3 minuty w temperaturze od 80 do 90 stopni. W Tommy Cafe znajdziesz wiele białych herbat – zarówno w formie liściastej, jak i rozkwitającej. W naszej ofercie znajdziesz najlepsze rodzaje herbat, które dostępne są także w wersjach aromatyzowanych w połączeniu z zieloną herbatą. Wybierz jedną z nich i ciesz się wyjątkowym smakiem, który możesz uzyskać przez odpowiednie parzenie białej herbaty. Biała herbata parzenie

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze