
Kawa cieszy się ogromną popularnością na całym globie. Spośród wszystkich państw świata, na palcach jednej ręki możemy policzyć te, w których ustępuje ona miejsca na podium herbacie. Cała reszta zakochana jest w smaku i aromacie niepozornych ziaren. Odkryj z nami smaki świata — sprawdź poniższy przewodnik po kawach!
Kolebka kawy, czyli gdzie odkryto moc tego naparu
Afryka, przez wielu uważana za kolebkę kawy, jest jednym z czołowych producentów tych aromatycznych ziaren. Najlepsze mieszanki uprawia się na szerokich polach Ugandy, Etiopii, Kenii i Rwandy. Kawa pochodząca z Afryki to mieszanka egzotycznych smaków i zapachów. Afrykańskie ziarna charakteryzuje przede wszystkim obecność rześkich nut kwiatowych oraz owocowych, co sprawia, że kawa posiada świeży aromat i delikatne wykończenie. Ziarna pochodzące z Kenii, dojrzewają w najżyźniejszych glebach czarnego lądu. Dzięki takiemu położeniu charakteryzują się wonią słodkich, dojrzałych owoców. Kawy z Etiopii charakteryzują się wyczuwalną kwasowością. Dominują w nich delikatne nuty opierające się na posmaku korzennych przypraw i tropikalnych owoców, zakończone kwiatową nutą. Mieszanki kaw z Rwandy i Ugandy wpadają natomiast w nuty gorzkiej czekolady lub karmelu, co daje delikatnie słodkie, a zarazem intensywne wykończenie. Kawy z Afryki to jedne z najpopularniejszych kaw dostępnych w Polsce. Szeroki wybór nut smakowych sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Ziarna z Ameryki Środkowej
Kawy pochodzące z upraw Ameryki Środkowej cechuje najbardziej tradycyjny smak i aromat. Dlatego tak wiele z nas sięga po mieszanki kaw sprowadzane z Meksyku, Salwadoru czy Kostaryki, chcąc poczuć aromat i smak prawdziwej, dobrze uprawianej kawy. Kawa z Ameryki Środkowej zyskuje konsumentów na całym świecie. W mieszankach ziaren dominuje tradycyjny smak, a bogate wykończenie smakowe i zapachowe sprawia, że chcemy więcej i więcej. Jakie nuty smakowe możemy znaleźć w latynoskich kawach? Zaskakujące nuty rumu, pikantnych przypraw, bakalii czy cytrusów — to wszystko w połączeniu z dominującą intensywnością świeżych ziaren daje niezapomniane przeżycia smakowe.
Mała czarna z Brazylii i Kolumbii
Klimat Ameryki Południowej sprzyja uprawie kawy. Duża wilgotność, żyzna gleba na górskich terenach, a także wysoka temperatura tworzą idealne warunki do wzrastania dla aromatycznych ziaren. Mieszanki pochodzące z krajów Ameryki Południowej cechują nuty karmelowe, czekoladowe, bakaliowe, a w niektórych z nich przebija się nawet woń świeżo zerwanych truskawek, migdałów czy soczystych pomarańczy. Kawa z Brazylii, Kolumbii czy Peru charakteryzuje się delikatną słodyczą, wyczuwalny jest w niej aromat czekolady i orzechów.
Najdroższa kawa świata z Azji
Zazwyczaj myśląc o uprawach kawy, ostatnie co przychodzi nam do głowy to uprawy na kontynencie Azji. Mimo iż kawa z tamtego rejonu nie należy do najpopularniejszych, to jej nietypowy smak może skłaniać do tego, aby spróbować jej chociaż raz w życiu. Wyjątkowa metoda produkcji, wykorzystywana w Indiach, nazywana metodą monsumowania sprawia, że uzyskuje się nietypową mieszankę kawy, o kolorze żółtym, całkowicie pozbawioną kwasowości. Mieszanki kaw pochodzących z terytorium Oceanii charakteryzują się z kolei wyrazistym aromatem zielonej herbaty. Jest jednak jedna, wyjątkowa kawa, która pomimo azjatyckiego pochodzenia jest jedną z najbardziej znanych na całym świecie. Kopi Luwak, bo tak nazywa się najdroższa kawa świata, pochodzi z Azji, a o jej wyjątkowości świadczy proces jej produkcji. Wykorzystuje się do niego procesy trawienne zachodzące w organizmach zwierząt — łaskunów palmowych. Ten kontrowersyjny sposób produkcji kawy sprawia, że zyskuje ona popularność na całym świecie, a koneserzy zgodnie twierdzą, że napar jest naprawdę wyjątkowy i wart swojej ceny.