Dlaczego warto wypróbować kawy Specialty?
   2023-05-10 22:00:00     KAWA

Każdy z nas próbował kawy w różnych miejscach i różnych okolicznościach. Na spotkaniach rodzinnych, ze znajomymi, w kawiarni czy restauracji, gdzie jesteśmy częstowani kawą, często odkrywamy jak wielki bukiet smaków kryje się pod różnymi mieszankami ziaren. Przyzwyczajeni do ulubionego smaku kawy, którą pijemy na co dzień do śniadania, chętnie sięgamy po inne smaki, aby na nowo pobudzić kubki smakowe ciekawymi aromatami i zapachami. A gdy mamy ochotę zasmakować czegoś naprawdę wyjątkowego szukamy miejsca, w którym spróbujemy oryginalnych kaw specialty. Czym są te niesamowite kawy i dlaczego warto ich spróbować?

Zwykła kawa a kawa Specialty — sprawdź czym się różnią

Sięgając po najpopularniejsze kawy ze sklepowych półek często nie jesteśmy świadomi co tak naprawdę pijemy. Na opakowaniach na próżno szukać dokładnych informacji o pochodzeniu ziaren oraz sposobie ich uprawy. Dlaczego? Otóż tańsze odpowiedniki kaw to zazwyczaj mieszanki kilku rodzajów ziaren z różnych plantacji, które nie wyróżniają się żadnym konkretnym aromatem, a w smaku nie dominuje żadna nuta. Chcąc wznieść swoje doznania smakowe nieco wyżej, możemy sięgać po droższe odpowiedniki, które posiadają ciekawe smaki i aromaty, a jeśli chcemy wznieść się na degustacyjne wyżyny powinniśmy spróbować kaw Specialty, które znacznie różnią się od zwykłych mieszanek. Skąd wynikają różnice? Kawy Specialty to starannie wyselekcjonowane ziarna pochodzące z jednej uprawy w danym kraju. Dzięki temu, że ziarna nie są zmieszane, uzyskujemy niesamowity aromat kraju, z którego pochodzą. Na smak i zapach kawy składają się czynniki naturalne, takie jak gleba, wilgotność powietrza czy temperatura na danej uprawie. Dzięki czemu ze starannie wyselekcjonowanych ziaren możemy uzyskać intensywny, głęboki smak i aromat, podkręcony nutą owocową, kwiatową czy czekoladową w zależności od pochodzenia.

Jak pijać najlepszą kawę?

Kawy Specialty wyróżniają się jakością. Ich ekologiczne uprawy objęte są szczególną troską plantatorów, którzy większość etapów pozyskiwania ziaren kawy przeprowadzają ręcznie, dzięki temu mamy pewność, że do naszego ekspresu trafiają tylko najlepsze ziarna. Uprawa kawy Specialty wymaga ogromnych nakładów wiedzy oraz ręcznej pracy, co pozwala przechodzić wieloetapowe kontrole i zyskać miano najlepszej kawy na świecie. Kawa Specialty to coś więcej niż zwykła kawa. Jej smak pobudza, odświeża i koi, a aromat wprawia w dobry nastrój już od pierwszego łyku. Kawa Specialty, pomimo swojej wyjątkowości, nie potrzebuje specjalnego traktowania. Sposób jej zaparzania zależy od indywidualnych preferencji i nadaje się zarówno do tradycyjnych, jak i alternatywnych metod zaparzania. Aby móc cieszyć się niezmąconym, naturalnym smakiem kaw Specialty najlepiej serwować je w najprostszej postaci, bez żadnych dodatków. Kawy Specialty znajdziemy w specjalnych sklepach i palarniach sprowadzających najlepsze kawy np. tommycafe.pl. Wsród asortymentu znajdziemy propozycje z najlepszych plantacji Ameryki PołudniowejAmeryki Środkowej czy Afryki.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze