Sztuka parzenia kawy - techniki, narzędzia i sekrety doskonałego napoju
   2023-06-11 22:00:00     KAWA

Kawa kawie nierówna. Z pewnością przekonał się o tym niejeden smakosz tego popularnego napoju. Kawy różnią się między sobą na wielu etapach. Już podczas upraw mamy do czynienia z różnymi czynnikami wpływającymi na ostateczny wygląd i smak ziaren. Kolejno plantatorzy stosują różne metody na etapie zbierania i suszenia plonów, a już na etapie końcowej produkcji kawy wzbogacane są o naturalne aromaty. A to wciąż nie koniec. Następnie ziarna różnią się między sobą procesem mielenia, aż w końcu procesem zaparzania. Na sam koniec mamy do wyboru rozmaite rodzaje kaw - od klasycznego espresso, po delikatne latte, aż po orzeźwiające cold brew i wiele innych. Każda z tych propozycji będzie zaparzana za pomocą innej metody. Poznaj sztukę parzenia idealnej kawy, czyli techniki, narzędzia i sekrety doskonałego napoju.

Ekspresy przelewowe

Parzenie kawy w ekspresie przelewowym to najbardziej popularny wybór w polskich domach. Niska cena ekspresu oraz łatwość w przygotowaniu sprawiają, że chętnie sięgamy po tę metodę na co dzień. Jak wygląda proces parzenia kawy w ekspresie przelewowym? Woda automatycznie przelewa się przez filtr, w którym umieszczone są zmielone ziarna kawy. Po kilkunastu sekundach mamy gotowy, klarowny napar, który dzięki odpowiednim podgrzewaczom dłużej utrzymuje odpowiednią temperaturę. W takim sposób otrzymujemy szybką i pyszną małą czarną, idealną do śniadania.

Ekspresy ciśnieniowe

Ta metoda wykorzystywana jest do tworzenia klasycznego, intensywnego espresso. Na tak przygotowanej kawowej bazie możemy z powodzeniem tworzyć pozostałe rodzaje kaw, takie jak popularne latte czy cappuccino. Obsługa ekspresów ciśnieniowych wymaga zdecydowanie większego doświadczenia. Aby stworzyć idealny napar świeżo zmielone ziarna umieszczamy w sitku i ugniatamy specjalnym tamperem. Woda w ekspresie ciśnieniowym podgrzewana jest do 90 stopni i w tym momencie rozpoczyna się proces ekstrakcji kawy, która dzięki wolnemu przesączaniu się wody wyciąga z ziaren najlepszy smak i aromat.

Drip, chemex

Zaparzanie kawy metodą drip i chemex łączy w sobie tradycje i nowoczesność w procesie przygotowywania kawy. Do jej zaparzenia używa się naczyń w odpowiednim kształcie. W przypadku chemexu będzie to dzbanek zwężony pośrodku, przypominający klepsydrę, a w przypadku dripu naczynie, najczęściej metalowe lub ceramiczne, w kształcie lejka. W naczyniu umieszcza się papierowy filtr, wsypuje się świeżo zmieloną kawę, a następnie zalewa się wodą o odpowiedniej temperaturze (między 86 a 94 stopnie). Aby uzyskać idealny smak wodę powinno przelewać się bardzo powoli, a po przelaniu połowy wody zmielone ziarna przemieszać tak, aby wydobyć maksimum aromatu.

Kawiarka

Kawiarka to bardzo prosty i praktyczny przyrząd, który możemy zabrać ze sobą w każde miejsce i cieszyć się przepyszną kawą wszędzie tam, gdzie mamy możliwość podgrzania wody. System zaparzania kawy w kawiarce bardzo przypomina proces zachodzący w ekspresie ciśnieniowym, jednak jej większa dostępność sprawia, że chętnie po nią sięgamy, nie mając większego doświadczenia przy zaparzaniu kawy. W specjalnym czajniczku umieszczamy na samym dnie wodę, następnie wsypujemy zmielone ziarna kawy do sitka, całość szczelnie zakręcamy i podgrzewamy. Ogrzewana woda pod wpływem ciśnienia przetacza się przez zmieloną kawę i wytwarza aromatyczny napój. Całość trwa naprawdę krótko, ale daje niespodziewane efekty smakowe. Kawa jest lekka, a zarazem intensywna.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze