Kawa mrożona - Księga 15 najlepszych przepisów
   2019-07-16 22:00:00     KAWA

Lato to zdecydowanie nasza ulubiona pora roku! Jak to w palarni – też chcemy czasem poczuć lekkie orzeźwienie i korzystając z tego co mamy, eksperymentujemy. Mamy już tyle fajnych przepisów na kawę mrożona, że postanowiliśmy je zebrać w jednym miejscu i się nimi z Wami podzielić. Kto wie, może i Wy zakochacie się w kawie mrożonej od nowa? Absolutnie nie można się spodziewać tutaj przepisów na bazie kawy rozpuszczalnej – podstawą dobrej kawy mrożonej jest baza, czyli dobrej jakości kawa ze sprawdzonej palarni. Tak więc lato, lato, lato czeka ..na kawę mrożoną – czas start!

Mrożone Kokolatte (czyli kawa mrożona z kokosem)


potrzebujesz:

  • kawę smakową – u nas Kawa Malibu z Tommy Cafe (14g kawy i 50ml wody)
  • mleko kokosowe
  • gałkę lodów – polecamy kokosowe ale mogą być równie dobrze śmietankowe czy waniliowe
  • bitą śmietanę


Do wykonania naszej Kokolatte potrzebujemy wysokiej szklanki do której wlewamy bardzo mocno schłodzone mleko kokosowe – niecała połowa szklanki. Do tego mleka po ściance delikatnym strumieniem wlewamy przygotowane wcześniej espresso – w naszym przypadku espresso z kawy smakowej Malibu. Na górę wykładamy delikatnie lody kokosowe a na wierzch bita śmietana! Ten boski napój tropikalny zabierze Cię na rajskie wyspy!

Krówkowa kawa mrożona Muuuśnięta karmelem

potrzebujesz:

  • kawę smakową – Karmel Tommy Cafe- ¾ szklanki przygotowanej w ekspresie przelewowym
  • mleko skondensowane
  • syrop o smaku toffi
  • bitą śmietanę


Bazą do tej pysznej kawy mrożonej będzie ¾ szklanki kawy smakowej – my użyliśmy karmelowej z Tommy Cafe. Kawę tą można przyrządzić wg ulubionego sposobu, najlepiej by nie była ona razem z fusami, proponuję zatem zrobienie kawy z Aeropressa albo Drppa czy też z Chemexu.
Intensywność kawy zależy od upodobań indywidualnych ale polecamy zrobić ją dość mocną aby aromat świetnie zgrał się zresztą składników i aby jego smaku nie przytłoczyło mleczko. W nasyzm przypadku zrobiliśmy kawę z dripa – proporcja to 30g kawy na 400ml wody, co pozwoliło nam wykonać 2 kawy mrożone.
Zimną kawę wlewamy do wysokiej szklanki , dodajemy zimne mleko skondensowane – ok 5 ml, na górę bita śmietana solidnie polana syropem deserowym, najlepiej o smaku toffi. Niebo w gębie!

Klasyczna kawa mrożona w 3 odsłonach

potrzebujesz:

  • kawę
  • wodę
  • mleko
  • gałkę ulubionych lodów
  • bitą śmietanę
  • kostki lodu
  • coś do dekoracji jak starta czekolada, płatki migdałowe itp.


Do wykonania tego przepisu potrzebujesz esencjonalne prawdziwe espresso, możesz je uzyskać z ekspresu, kawiarki czy w dowolnie inny sposób – ważne aby fusy były oddzielone od napoju, a esencja była bardzo mocna.

1 wersja to podwójne espresso, które pozostawiamy do ostygnięcia w niewysokiej szklance a następnie dodajemy ulubione lody, opruszamy płatkami migdałowymi lub posypka kakaową i gotowe!

2 odsłona kawy mrożonej – do niewysokiej szklanki (może być też oczywiście inne naczynie ale szkło wzmacnia magię kawy mrożonej przez to, że widać ferię barw i to jak składniki się przechodzą - wygląda naprawdę spektakularnie) wlewamy do 1/3 bardzo zimne mleko, do mleka - mniej więcej na środek, dolewamy espresso a na koniec dorzucamy kostki lodu, smacznego!

3 i ostatnia, jest identyczna jak wersja nr 2 ale zamiast kostek lodu dodajemy bitą śmietanę i całość dekorujemy startą czekoladą.

ICEpresso lody kawowe – kawa mrożona w nowoczesnym wydaniu!

potrzebujesz:

  • kawę
  • wodę
  • śmietanka 30%
  • kawałki czekolady
  • foremki na lody – gotowe bądź coś co je będzie zastępowało
  • patyczki do lodów – mogą też być plastikowe łyżeczki


Ten prosty ale bajeczny przepis to nowoczesna interpretacja kawy mrożonej. Przygotujesz je w mig a cieszyć się nią będziesz przez długi czas!
Przygotuj esencjonalną kawę – tutaj ilość jest dowolna w zależności od tego jakie masz foremki na lody, ważne aby kawa była mocna. My zrobiliśmy kawę z ekspresu przelewowego, na litr wody użyliśmy 65g kawy świeżo mielonej. Gdy kawa przestygnie dolej do niej śmietankę 30 lub 36%, do uzyskania satysfakcjonującego koloru. Taką mieszankę wlej do foremki na lody – można kupić je gotowe w sklepach albo użyć swojej wyobraźni i wlać kawę np. do kubeczków plastikowych, muffinek silikonowych itp. - co ważne, potrzebujesz takie naczynia gdzie wygodnie możesz umieścić patyczki – i znowu albo kupisz gotowe albo sobie z czegoś zrobisz – jak np. wielorazowe łyżeczki plastikowe. Do pojemniczków wrzuć kawałki połamanej czekolady – najlepiej deserowej.
Prawdziwi Fani kawy mogą umieścić też ziarenka kawy dla ozdoby:) Całość na kilka godzin – najlepiej całą noc, umieść w zamrażarce. Gdy przyjdą do Ciebie goście w taki upalny dzień poczęstuj ich ICEpresso a padną z wrażenia ;) Można też kawę naturalną zastąpić jakąś smakową i eksperymentować w ten sposób ze smakiem.

Wariacja kawy mrożonej z tonikiem? Czemu nie! Przedstawiamy przepis na Tonicpresso

potrzebujesz:

  • kawę
  • wodę
  • puszkę toniku
  • kostki lodu
  • kawałki cytryny albo limonki do ozdoby


Ten napój zdominował hipsterski rynek już dwa lata temu, od tego czasu cały czas modyfikuje się jego recepturę, my przedstawiamy naszą własną – jeśli masz swój sprawdzony przepis to koniecznie podziel się nim z nami w komentarzu a na pewno go przetestujemy!
Przygotowanie Tonicpresso rozpoczynamy od zaparzenia kawy jasno-palonej w Drippie albo Chemexie. Standardowe proporcje – jak kto lubi. Do szklanki wrzucamy kostki odu, wlewamy kawę do ¾ wysokości szklanki a resztę uzupełniamy tonikiem. Na koniec dekorujemy plasterkami limonki. Tadam! Co prawda nazwa pochodzi od prawdziwego włoskiego espresso zmieszanego z zimnym tonikiem – ale jak wspomnieliśmy wcześniej – każdy ma prawo do swojego przepisu ;p

Kawowe drinki!

potrzebujesz:

  • kawę
  • wodę
  • coca cola czy inny napój gazowany, wysokosłodzony w ciemnym kolorze.
  • Likier kawowy
  • kostki lodu


Tym razem mamy dla Was przepis na drinki kawowe, które sprawdzą się na letnich przyjęciach w ogrodzie i nie tylko! Pierwsza propozycja to jedna z naszych ulubionych – do wysokiej szklanki dajemy sporo kostek lodu, do połowy wlewamy Coca-Colę lub inny podobny do niej napój a resztę uzupełniamy normalną kawą. Nie radzimy tej Colokawy dosładzać! Gotowe – efekt jaki uzyskasz zaskoczy Cię na maxa!
Druga propozycja bardziej klasyczna – do szklanki wlej uprzednio zaparzoną kawę – naturalną lub smakową jak Irish Whisky czy Irish Cream od Tommy Cafe, a następnie wrzuć kostki kudu i uzupełnij szklankę jakimś likierem kawowym – przepis dla pełnoletnich kawoszy:)


Kawa z kakao i lodem – klasyka

potrzebujesz:

  • kawę
  • wodę
  • kakao
  • kawałki czekolady ( opcjonalnie)
  • mleko
  • kostki lodu


Do szklanki wlewasz mocno schłodzone mleko, wrzucasz dość duże kawałki białej czekolady (opcjonalnie) oraz kostki lodu i zalewasz wcześniej przyrządzonym espresso wymieszanym z kakao. Jeśli nie lubisz gorzkiej kawy, możesz ją delikatnie posłodzić przed tym niż wlejesz do mleka aby nie zburzyć efektów wizualnych. Jeśli chcesz uzyskać efekt jak na zdjęciu, postaraj się kawę wlewać małym strumieniem w sam środek szklanki. Dodajesz słomkę i przepyszna kawa mrożona z białą czekoladą i kakao gotowa!

Kawowe kostki lodu z mlekiem

potrzebujesz:

  • dobrej kawy – my polecamy kawę Belgijskie Praliny
  • wodę
  • mleko
  • foremkę do lodu


Na początek ważne jest, aby z kawy zrobić mocną esencję. W warunkach domowych można to zrobić na kilka sposobów, ale my polecamy dwa z nich. Pierwszy wymaga użycia kawiarki. Należy przygotować kawę w kawiarce zgodnie z zaleceniami producenta.
Drugim sposobem jest przygotowanie esencji w Aeropresie. Będzie wymagało to nieco więcej pracy, ponieważ trzeba będzie wykonać minimum dwie serie. Warto pamiętać o tym, że zarówno do kawiarki, jak i do aeropresu kawa musi być odpowiednio zmielona. Jeżeli nie macie osobnego młynka do kaw smakowych to kupcie kawę mieloną (grubość mielenia wybierzecie dodając produkt do koszyka). Mielenie w tym samym młynku kawy smakowej i kawy zwykłej to zły pomysł, ponieważ w normalnej kawie będzie wyczuwalny posmak aromatu z wcześniej mielonej kawy smakowej.
Gdy już masz wykonaną esencję, przelej ją do foremek na kostki lodu i wstaw do zamrażarki na jakieś 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Po zamrożeniu kostek wrzuć je do swojego ulubionego kubka i zalej mlekiem o temperaturze pokojowej. To tyle, teraz wystarczy poczekać, aż kostki nieco się rozpuszczą i można delektować się chłodnym napojem, idealnym substytutem gorącej kawy.

Kawowy drink – Baileys na kawowym lodzie

potrzebujesz:

  • kawowe kostki lodu – przy użyciu kawy Etiopia Yirgacheffe
  • Likier Baileys lub Sheridan's
  • szklanka do whisky


Wykonaj kawowe kostki lodu tak jak na przepisie powyżej, jednak zamiast kawy smakowej zastosuj kawę Etiopia Yirgacheffe. Dlaczego taka zmiana? Kawy Afrykańskie cechują się nieco wyższą kwasowością przez co idealnie komponują się z alkoholami. Kawowe kostki lodu przełóż do szklanki do whisky, a całość zalej likierem Baileys. Jeżeli nie masz tego likieru możesz użyć innego, np. Sheridan's, gwarantujemy że smak będzie równie dobry. Ten drink to nieco mocniejsza propozycja, ale jeżeli chcesz coś łagodniejszego to możesz dolać jeszcze 40 ml Malibu, całość dopełnić mlekiem i wstrząsnąć w Shakerze. Całość możesz udekorować startymi wiórkami czekolady – to propozycja kawowo kokosowa, która na pewno zaskoczy Twoich znajomych.

Kawa parzona na zimno czyli Cold Brew

potrzebujesz:

  • kawę jasno paloną 227g
  • wodę 1l


Czym byłby wpis o kawach mrożonych bez Cold Brew? Więcej o tej metodzie zaparzania kawy napisaliśmy tutaj. W tym miejscu tylko pokrótce napiszemy jak zrobić esencję, ponieważ jest to banalnie proste. 227 g kawy, zmielonej nieco grubiej niż do kawy klasycznie zalewanej należy zalać litrem wody o temperaturze pokojowej. Całość należy odstawić do lodówki na 12 godzin. Następnie należy odcedzić kawę od wody – przy użyciu papierowego filtra, najlepiej takiego jak do ekspresu przelewowego. Gotową kawę należy podać z kostkami lodu. Gotowe! :)

Kajmakowa kawa mrożona z pomarańczą i lodami

potrzebujesz:

  • kawa smakowa pomarańcza w czekoladzie
  • 5 kostek gorzkiej czekolady
  • kakaowy herbatnik
  • płaska łyżeczka kakao
  • szczypta chili
  • 2 łyżki kajmaku
  • gałka lodów waniliowych
  • 100 ml mleka
  • pomarańcza do dekoracji


4 kostki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Zaparzyć kawę, a następnie ją ostudzić. Pokruszyć herbatnik. Wymieszać rozpuszczoną czekoladę z kajmakiem, herbatnikiem i szczyptą chili. Nałożyć do szklanki jako pierwszą warstwę. Następnie do szklanki włożyć gałkę lodów waniliowych. Zalać kawą warstwę kajmakową i lody. Mleko w temperaturze pokojowej wymieszać z kakao. Następnie całość zalać mlekiem wymieszanym z kakao. Udekorować pomarańczą i startą kostką czekolady.

Cafe Affogato czyli deser z lodami i kawą czekoladową

potrzebujesz:

Na początek musimy przygotować szklanki. My zastosowaliśmy szklanki typu Old fashion, które uprzednio włożyliśmy do zamrażarki na całą noc (10 godz.) Następnie przygotowujemy kawę w kawiarce wg zaleceń producenta. Aby deser miał jeszcze więcej charakteru zalecamy użyć kawy smakowej – czekoladowej. Lody śmietankowe (oczywiście najlepsze są takie własnoręcznie zrobione) przekładamy do szklanki. Uwaga! Cały sekret tego przepisu to dobrze schłodzone szkło, nie pomijaj tego etapu. Lody zalewamy gorącą kawą, część lodów na pewno się rozpuści, ale jeżeli będą one odpowiednio zmrożone to powstanie przepyszny kawowy szejk. Jeżeli lubicie cynamon to powstały deser można nim oprószyć. Devolaj! Gotowe.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze