
Słynny włoski deser z biszkoptów zanurzonych w kawie i likierze Amaretto, pod puszystą pierzynką kremowego serka mascarpone. Tiramisu to ciasto, które jest nie tylko bardzo smaczne, ale przede wszystkim łatwe w przygotowaniu. To również doskonały dodatek do kawy czy herbaty, którym można uraczyć rodzinę i gości.
Składniki:
• 5 dużych żółtek
• 125 g cukru
• 400 ml śmietanki 36 % tł.
• 500 g mascarpone
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 300 ml espresso Gold Blend Tommy Cafe (mielona lub ziarnista)
• 36-40 biszkoptów Ladyfingers
• 3 łyżki Amaretto
• 2 łyżki kakao do posypania
Sposób przygotowania:
1. Zaparz 300 ml espresso. Gdy wystygnie, dodaj do niego likier Amaretto.
2. W kąpieli wodnej utrzyj żółtka wraz z cukrem, aż powstanie puszysty jasny krem.Odstaw do wystygnięcia.
3. W tym czasie ubij śmietankę z serem mascarpone. Delikatnie mieszając, dodawaj partiami do powstałej masy wystudzony krem z żółtek.
4. Biszkopty z obu stron zanurzaj w kawie, układaj jeden obok drugiego w formie o wymiarach (24x20 cm). Na nasączone biszkopty wyłóż połowę kremu, przykryj kolejną warstwą biszkoptów moczonych w kawie i ponownie posmaruj kremem.
5. Włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Przed podaniem posyp obficie kakao.
Wskazówka: aby klasycznemu deserowi nadać nowego aromatu, możesz do nasączania biszkoptów użyć smakowej kawy Tommy Cafe (np. czekolada z pomarańczą) z dodatkiem odrobiny soku wyciśniętego z pomarańczy.