Jak rozpoznać dobrą kawę? Poradnik.
   2020-11-25 23:00:00     Home

W każdym miłośniku kawy rytuał jej parzenia budzi pozytywne wibracje. Szara codzienność zostaje w mig rozproszona nieziemskim aromatem, a Ty bezkarnie oddajesz się grzesznej przyjemności. Lecz z każdą kolejną filiżanką, zaczynasz się zastanawiać, czy ta, którą właśnie się raczysz, jest produktem najwyższej jakości. Pamiętaj, proces oceny tego szlachetnego napoju zaczyna się na długo przed jego zaparzeniem. Dowiedz się, co zrobić, by z pełną świadomością sięgnąć po tę kawę, która jest najlepsza. 

Dobry klimat na kawę

Dobra kawa to przecież taka, jaką lubisz najbardziej. Czyż nie? By jednak móc obiektywnie ocenić walory energetycznych ziaren, nie można pominąć kilku istotnych parametrów, takich, jak pochodzenie i proces palenia. Mają one bezpośredni wpływ na walory smakowe czarnego napoju, jego kwasowość, ilość goryczki czy specyficzny aromat.

Region pozyskiwania nasion, wysokość, na jakiej jest położona uprawa, a nawet czas zbiorów – to wszystko czynniki przekładające się na smak napoju bogów. Osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z kawą i nie mają jeszcze sprecyzowanych preferencji, powinny zdecydować się na zestawy startowe. To pięć kaw z różnych zakątków świata, skomponowanych w kilku wariantach. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy pragną delektować się całym wachlarzem nut smakowych i zapachowych, a przy okazji ocenić stopień intensywności wybranych aromatów. 

Proces palenia ziaren

Równie ważne, jak pochodzenie, jest obróbka ziaren. Proces ich palenia to bowiem newralgiczny moment powstawania bazy małej czarnej. Podstawowe atrybuty kawowe, takie jak aromat, goryczka czy kwasowość wydobywane są właśnie podczas tego magicznego cyklu. Zatem długość palenia decyduje o wyczuwalnej różnicy w smaku, która przesądza o indywidualnych preferencjach kawowych. Stopień wypalenia jest wprost proporcjonalny do intensywności, zatem przysłowiowego „szatana” zaparzysz tylko z ziaren po mocniejszej obróbce termicznej. Więcej na temat procesu palenia ziaren przeczytasz tutaj.

Jak wybrać dobrą kawę?

Zgłębienie informacji na temat pochodzenia i procesu palenia kawy to dobry wstęp do oceny jej jakości. Jeśli chcesz rozpoznać najwyższy poziom produktu, przyjrzyj się ziarnom. Te dobrej jakości są pełnych kształtów, a ich wielkość jest do siebie zbliżona, bez widocznych ubytków. Charakterystyczny połysk również może świadczyć o świeżości, choć ziarna mocniej wypalone są go naturalnie pozbawione.

Czytaj etykiety

Niebagatelną rolę w wyborze odpowiedniej mieszanki odgrywa czas. Nie ma bowiem nic bardziej satysfakcjonującego, niż świadomość, że Twój wybór padł na tę kawę, która została zapakowana tuż po wypaleniu. A jak to poznać? Czytaj etykiety, sprawdzaj numer partii i wybierz tę kawę, która najkrócej leży na sklepowej półce. Hermetycznie zapakowane ziarna w torebkę z wentylem umożliwiającym „oddychanie”, to gwarancja intensywnego aromatu, który połechce Twoje zmysły zaraz po otwarciu.

Zaufaj zmysłom

Przy ocenie jakości ziaren warto zaufać zmysłowi powonienia. Wyrazisty, stale utrzymujący się aromat to świadectwo świeżości wybranej kawy. W napoju sporządzonym z dobrej jakości drobinek, kwasowość zrównoważona jest słodyczą, a charakterystyczny posmak goryczki utrzymuje się jeszcze długo po jej wypiciu.   

Kolejne kluczowe czynniki, na jakie warto zwrócić uwagę to wygląd, smak i zapach. Dopiero ta triada na najwyższym poziomie pozwoli Ci w pełni ukoić zmysły i uspokoić sumienie świadomego kawosza, rozsmakowującego się w ulubionym pobudzającym napoju. Posiłkuj się opiniami ekspertów i wybieraj spośród najlepszych.

Masz pytania? Skontaktuj się z nami! Pomożemy Ci w wyborze kawy, która spełni Twoje najśmielsze oczekiwania!

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze