
Piernik to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Większość jednak mylnie kojarzy go z długim czasem przygotowywania. Najwyższy czas obalić mit piernika, który musi przez kilka tygodni leżakować! Proponujemy przepis na błyskawiczne ciasto z dodatkiem kawy, przekładane powidłami śliwkowymi, które delikatnym, kwaskowatym smakiem przełamią słodycz wypieku.
Składniki:
- 380 g mąki pszennej
- 15 g kakao
- 40 g przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 190 g brązowego cukru
- szczypta soli
- 200 ml mleka
- 50 ml kawy piernikowej Tommy Cafe
- 2 jajka
- 2 łyżki płynnego miodu
- 185 ml oleju
- 100 g deserowej czekolady
- 1-2 łyżki oleju
- 1/3 szklanki powideł śliwkowych
Sposób przygotowania:
- Wyłóż papierem formę keksową (użyliśmy takiej o rozmiarze 12x24cm).
- W misce wymieszaj mąkę, kakao, przyprawę do piernika cukier oraz sodę i szczyptę soli.
- W drugim naczyniu wymieszaj mleko, kawę, jajka oraz płynny miód i olej. Połącz wszystkie składniki i przełóż ciasto do przygotowanej formy.
- Piecz w temp. 175°C przez około 45 minut. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia, następnie wyjmij z formy.
- Gdy ciasto będzie już całkowicie wystudzone przekrój je na pół i przełóż powidłami śliwkowymi.
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj 2 łyżki oleju i wymieszaj. Następnie dekoruj wierzch piernika.
Wskazówka: Przechowuj ciasto w szczelnie zamkniętym pojemniku. Dzięki temu piernik będzie zawsze przyjemnie miękki.