Irish coffee – jedni ją kochają, inni nienawidzą :) Nie można jednak zaprzeczyć, że kawa po irlandzku to napój, który jak mało co potrafi rozgrzać w zimowe wieczory. Szczególnie przypadnie do gustu zwolennikom mocniejszych trunków. W przepisie krok po kroku przedstawiamy, jak przygotować ten pyszny deser. Oprócz dodatku alkoholu wykorzystamy również bitą śmietanę i cynamon, które niczym biały puch otulą całą kawę.
Składniki:
- 120 ml kawy smakowej Irish whiskey Tommy Cafe
- 40-70 ml whiskey
- 1-2 łyżeczki brązowego cukru
- 50 ml śmietanki 30 % tł.
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
- Ubij lekko śmietankę, powinna być delikatną puszystą pianką, a nie sztywnym kremem.
- Zaparz kawę o smaku Irish whiskey Tommy Cafe.
- Do ogrzanej szklanki wlej whiskey, dodaj brązowy cukier i wymieszaj.
- Następnie wlej kawę. Udekoruj ubitą śmietaną, a jej wierzch posyp cynamonem. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Wskazówka: Aby ogrzać szklankę, wlej do niej na chwilę gorącą wodę. Następnie wylej i serwuj napój.