Irish coffee – jak samodzielnie przygotować kawę po irlandzku?
   2020-12-27 23:00:00     KAWA

Irish coffee – jedni ją kochają, inni nienawidzą :) Nie można jednak zaprzeczyć, że kawa po irlandzku to napój, który jak mało co potrafi rozgrzać w zimowe wieczory. Szczególnie przypadnie do gustu zwolennikom mocniejszych trunków. W przepisie krok po kroku przedstawiamy, jak przygotować ten pyszny deser. Oprócz dodatku alkoholu wykorzystamy również bitą śmietanę i cynamon, które niczym biały puch otulą całą kawę.

Składniki:

  • 120 ml kawy smakowej Irish whiskey Tommy Cafe
  • 40-70 ml whiskey
  • 1-2 łyżeczki brązowego cukru
  • 50 ml śmietanki 30 % tł.
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Ubij lekko śmietankę, powinna być delikatną puszystą pianką, a nie sztywnym kremem.
  2. Zaparz kawę o smaku Irish whiskey Tommy Cafe.
  3. Do ogrzanej szklanki wlej whiskey, dodaj brązowy cukier i wymieszaj.
  4. Następnie wlej kawę. Udekoruj ubitą śmietaną, a jej wierzch posyp cynamonem. Podawaj od razu po przygotowaniu. 

Wskazówka: Aby ogrzać szklankę, wlej do niej na chwilę gorącą wodę. Następnie wylej i serwuj napój.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze