
Unikasz jedzenia glutenu? Dobrze się składa, ponieważ właśnie opracowaliśmy przepis na pyszne ciasto, które z powodzeniem można zaserwować nie tylko osobom na diecie, ale także całej rodzinie. Tort przygotowuje się na bazie biszkoptu bezglutenowego nasączonego naparem z kawy. Pysznie, prawda?! Całość przełożymy kremową masą kawową, a wierzch tortu obsypiemy startą białą czekoladą. Zaczynamy!
Składniki:
- 12 dużych jajek
- 300 g cukru
- 170 g mąki kukurydzianej
- 170 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki kakao
- 20 g kawy Momento Tre Cafe
- szczypta soli
- 200 ml kawy (do nasączenia biszkoptu)
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml śmietana 36 % tł.
- 30 ml espresso Momento Tre Caffe
- 60 g cukier puder
- 90 g białej czekolady do dekoracji
- 1 garść migdałów
Sposób przygotowania
- Mąkę kukurydzianą, ziemniaczaną oraz kakao i mieloną kawę wymieszaj razem i przesiej.
- Jajka rozdziel na białka i żółtka. Ubij w dużej misie na sztywno białka, następnie dodawaj na przemian stopniowo cukier oraz żółtka.
- Gdy cukier dobrze wymiesza się z jajkami i powstanie puszysta masa, dodaj w dwóch lub trzech partiach wymieszane suche składniki. Mieszaj delikatnie łyżką lub szpatułką.
- Ciasto przelej do dwóch form o średnicy 24 cm, których dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a brzegi wysmarowane lekko olejem.
- Piecz przez około 25 minut w temp. 160 C. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Każdy biszkopt przekrój na pół.
- W misce ubij serek mascarpone, śmietankę oraz cukier. Na koniec dodawaj stopniowo wystudzone espresso.
- Każdy biszkopt nasącz dokładnie kawą i przełóż kremem. Wierzch posyp posiekaną lub startą białą czekoladą oraz migdałami. Podawaj dobrze schłodzony ze świeżo zaparzoną kawą.
Wskazówka: Jeśli lubisz połączenie kawy i owoców, możesz dodatkowo posmarować konfiturą lub powidłem każdą warstwę biszkoptu.